5 DIY-sätt för att försöka undvika myggbett

av Hilda Maria Morgan

14 Augusti 2022

5 DIY-sätt för att försöka undvika myggbett
Advertisement

Det är inte sommar om du inte behöver beväpna dig med alla möjliga strategier för att undvika att bli täckt av myggbett praktiskt taget varje dag. Det finns de som får fler, de som får färre, men mer eller mindre alla av oss är offer för något bett av dessa irriterande insekter på en nästan daglig basis.

Vi kan ta till fällor, sprayer att köpa och applicera på kroppen, såväl som de som sprayas i rummen. Vi kan långsamt låta ljus och myggspiralbrännare att brinna, och sedan kan vi också försöka ta till någon mer hemgjord metod och några smarta förebyggande åtgärder, som de vi anger nedan.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

  • Var först och främst uppmärksam på stillastående vatten: vi vet att myggor deponerar sina ägg där, och därför är varje plats där vatten står kvar under lång tid ett näste för dessa insekter. Så kom ihåg att rengöra takrännorna väl, lämna inte vatten här och där, som i barnpoolerna, i hundskålarna eller till fåglarna under en längre tid (byt ofta). Och när det är möjligt, undvik att ha föremål med konkava delar där vatten kan samlas.

  • Inomhus, ta hjälp av fläktarna: golv- och bordsfläktarna är framförallt användbara. Myggor klarar faktiskt inte av att flyga mot strömmen så bra, så medan du svalkar ner, se till att rikta fläkten mot fönstret, så att de inte kommer in utifrån.

  • Istället för myggspiralbrännare kan du prova kamfer: låt en bit brinna (som om det vore rökelse) i ett stängt rum, stanna utanför. Men kom alltid ihåg att vänta minst en halvtimme innan du går in igen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Förutom de avstötande medel som finns att köpa eller de som ska förberedas hemma, kan du bli ytterligare hjälpt genom att tillsätta några droppar av en av de eteriska oljorna vars doft mest stöter bort myggor. Se till att du inte är allergisk mot deras komponenter och välj sedan mellan citroneukalyptusolja, lavendel, kanel, timjan, kattmynta (Nepeta Parnassica), citrongräs, tea tree.

    Eteriska oljor ska aldrig användas på egen hand, så lös upp ett par droppar i någon bärarolja som du kan använda på din hud. Det finns några som verkar vara mer lämpade mot myggor, som olja av Neem eller sojabönor.

  • Om du föredrar att köpa produkter, kom ihåg att den syntetiska aminosyran IR3535 är en användbar ingrediens i sammansättningen av myggmedel, eftersom det kan ta bort luktsinnet hos myggor, och på så sätt hålla dem borta från vår kropp i upp till 8 timmar från det att vi tagit på oss produkten.

Har du en favorit gör-det-själv botemedel mot myggor?

Advertisement