Svett på kläderna: 6 sätt för att få bort dålig kroppslukt från träningskläder

av Hilda Maria Morgan

12 Juli 2023

Svett på kläderna: 6 sätt för att få bort dålig kroppslukt från träningskläder
Advertisement

Få saker är så irriterande som att lägga timmar på att tvätta och sedan, när det väl är dags att vika ihop kläderna för att lägga undan dem i garderoben, upptäcka att de dåliga lukterna inte har eliminerats med tvätten. När det är väldigt varmt eller när du sportar mycket och svettas mycket blir ofta, tillsammans med de fula fläckarna, även dålig lukt kvar på våra kläder och är inte alltid är lätt att få bort genom att bara tvätta dem i tvättmaskinen.

Oavsett vilket material dina kläder är gjorda av kan ibland lukterna vara riktigt ihärdiga och för detta är det nödvändigt att ta till några knep som kan vara användbara för att göra våra kläder helt rena och parfymerade igen. På så sätt slipper du pinsamheten med att bära kläder som ser otvättade ut och du kommer inte att tvingas slänga dem i förväg.

Nedan föreslår vi 6 användbara lösningar för detta ändamål.

Advertisement
Pexels

Pexels

1.       Först och främst föreslår vi att du låter dina kläder torka så fort du kommer hem. Faktum är att fuktiga miljöer gynnar spridningen av bakterier och den därav följande utvecklingen av dålig lukt; om du inte har tid att tvätta dem direkt, låt dem i alla fall torka helt.

2.       Innan du går vidare med den vanliga tvätten, lägg dina kläder i blöt i en blandning av 250 ml vinäger och 100 ml bikarbonat och 4 liter vatten och låt ligga i minst 30 minuter.

3.       När det gäller tvätten, överdriv inte med tvättmedlet, som kan sätta sig på kläderna och skapa en slöja som förhindrar borttagning av smuts.

4.       Använd helst naturliga tvättmedel, gärna rika på enzymer, som lättare löser upp smutsen som ansamlats på dina kläder.

5.       Sköljmedel, precis som tvättmedel, kan också skapa ett lager som förhindrar att smutsen tas bort ordentligt. Det är bäst att inte överdriva eller så kan du ersätta det med citronsyra (späd 150 g i 1 liter vatten och använd 100 ml av blandningen) eller vit vinäger (samma dosering som sköljmedlet).

6.       För att på bästa sätt utnyttja din tvättmaskins rengöringskraft, tvätta dina kläder ut och in, så att vattnet och tvättmedlet kan komma i mer direkt kontakt med den ansamlade smutsen.

Vilka knep använder du dig av för att eliminera dålig lukt?

Advertisement