Har du myror som cirkulerar i huset? Gör några DIY-repellenter

av Hilda Maria Morgan

29 April 2022

Har du myror som cirkulerar i huset? Gör några DIY-repellenter
Advertisement

När sommaren står för dörren börjar många insekter att svärma i trädgård och i parker, naturens uppvaknande som markerar vårens ankomst för också med sig detta. Så tills höstens lägre temperaturer återkommer kan det hända att man lägger märke till några insekter som smyger sig in i huset, och ofta är de myror.

Även om de inte är sjukdomsbärande djur eller särskilt farliga för människor är det inte trevligt att hitta dem i skafferiet, så olika metoder används för att driva ut dem. Det finns till och med mycket aggressiva produkter för att eliminera dem. Men om du vill prova några mer miljövänliga medel för att hålla dem borta från hemmet kan du prova några gör-det-själv-trick. Vi anger några av dem nedan.

Advertisement
Pixahive, Wikimedia Commons

Pixahive, Wikimedia Commons

Gör-det-själv spray

Du behöver

  • Vit vinäger - myror gillar inte lukten av denna dressing.
  • Eterisk olja med pepparmyntsdoft. Detta fungerar även som ett naturligt repellerande medel, även mot andra djur som myggor, sniglar med mera.
  • Diskmedel. Detta tjänar mest till att gynna blandningen av de andra två ingredienserna så att oljan inte stannar på ytan.

Som du lätt kan gissa så är det bara att fylla en liten sprayflaska med vinäger, tillsätt sedan den eteriska oljan (20 droppar räcker gott) och även diskmedel (en halv tesked borde räcka, men det beror på mängden vätska).

Skaka ordentligt före varje användning och spraya på de ställena där du vanligtvis ser myror, försök använda det speciellt runt tillträdespunkterna till huset, som ofta är nära dörrar och fönster, eller kanske ett hål i väggen. Om du hittar dem, förutom att täta, spraya rikligt med denna produkt. Det finns de som också använder den på klädessträcket och runt krukorna med aromatiska örter.

Krita

Det finns ett husmorsmedel som fortfarande är populärt: myror verkar inte gilla att gå på kritspår. Anledningen skulle ligga i det faktum att detta ämne lyckas avbryta spåret av feromon som hjälper dem att följa specifika vägar.

Användbara tips

  • Lämna inte smulor av mat liggande i köket eller huset
  • Så försök att alltid konsumera maten på samma ställe, för att inte få rester i soffan eller i sängen.
  • Rengör också sophinkarna regelbundet, tvätta med tvål och vatten.
  • Lämna inga spår av mat ens i djurens matskålar till nästa dag.

Vilka är dina favoritsätt att hålla myror borta från hemmet?

Advertisement