Husdjur? Ta reda på hur du förhindrar att djurhår hamnar i tvätten

av Marika Grimaldi

15 Oktober 2021

Husdjur? Ta reda på hur du förhindrar att djurhår hamnar i tvätten
Advertisement

Att njuta av husdjurens sällskap i vardagen är en stor liten glädje i livet för alla som har hundar eller katter hemma, men det innebär också uppoffringar och extra uppmärksamhet. Ju mer vi älskar dem, desto mer älskar de att vara med oss, vilket också innebär att ha kläder, lakan och tyger i allmänhet fulla med djurhår.

Att bli av med dem verkar verkligen som en hägring i vissa fall, men med lite uppmärksamhet är det möjligt att verkligen minimera problemet så att du inte längre bär "håriga" kläder. Det gäller bara att utföra en rad försiktighetsåtgärder, före och efter att ha tvättat varje plagg, till exempel de vi anger nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Att hoppas på att tvättmaskinen ska kunna göra allt arbete på egen hand är förgäves: hårstråna har en tendens att fastna i tygerna och med vatten förvärras saken. Så därför, även fastän de är få, lyckas hushållsapparaten inte alltid avlägsna dem alla.

Man måste därför agera före tvätt: använd borstar på kläder och soffor, men också en diskhandske som fuktats lätt. Om du stryker över tyget med handsken på kan den avlägsna mestadels av håren. Att använda en dammsugare är ett annat effektivt sätt.

När man har avlägsnat det värsta finns det ett trick som många använder som du kan prova: en cykel i torktumlaren innan tvätt i tvättmaskinen, och naturligtvis också efteråt. När du lägger tygerna i torktumlaren, använd även mjukmedelsark (även de som redan har använts en gång går bra), de kommer att fånga upp mycket hår. Låt tumlaren gå i 10 minuter vid låg temperatur eller till och med utan värme.                                                                          Problemet med den här metoden ligger naturligtvis i det faktum att smutsiga tyger läggs i torktumlaren, så det bör undvikas när det gäller lakan och filtar som djuren har sovit på, och endast utnyttja metoden med kläder som vi ska bära och som inte är särskilt smutsiga. I vilket fall som helst måste du rengöra filtret som samlar ludd och hår, samt torka med en trasa i trumman för att fånga upp smutsen eller till och med dammsuga. För en enstaka djupare rengöring kan du också tvätta och desinficera torktumlaren genom att fukta en trasa med en lösning av vatten (en liter) och blekmedel (60 ml) och torka hela trummans yta.

Vid tvätt i tvättmaskinen kan du också stoppa in tillbehör i trumman som är speciellt uttänkta för att fånga upp djurhår: det är ofta bollar eller former av gummi och andra material som åker med i tvätten. Andra knep som hjälper under tvätt är:

  • En disksvamp: att stoppa in den i trumman fungerar med ludd och fångar också upp lite djurhår.
  • Våtservetter, men bara om de är riktigt motståndskraftiga, annars finns det risk för att de tärs isär och gör situationen värre.                                                                                                                                     

Innan du flyttar över tvätten i torktumlaren kan du också använda ett gammalt absorberande ark och gnugga det på tyget.

I vilket fall som helst är det alltid en bra idé att rengöra dörrtätningen och tvättmaskinfiltret noggrant från all smuts.

Advertisement