Litet sovrum: 9 lösningar för att på ett smakfullt sätt skapa plats

av Hilda Maria Morgan

12 Juli 2023

Litet sovrum: 9 lösningar för att på ett smakfullt sätt skapa plats
Advertisement

Allt mindre hus, särskilt för de som bor i staden: det är en trend som har pågått i flera år och som driver oss att minska vårt hems utrymmen på sätt som ibland gör dem svårhanterliga. Ytor och volymer offras för att få in alla nödvändiga miljöer i allt mindre fastighetsenheter, och alltså sätter även rum som sovrummet vår inredningsförmåga på prov när vi är i jakten på lösningar som gör att vi kan få in allt vi behöver utan att kompromissa med rummets bebolighet.

Man måste visserligen avstå från något, men inte allt: med lite påhittighet går det att få plats med mycket mer än man tror. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Multifunktionell sänggavel

Sängen dominerar mitten av rummet som den har gett sitt namn till, och utrymmet runt den måste användas smart: men hur ofta glömmer man inte bort från väggen bakom sängen? Istället för en sänggavel kan du överväga att använda hyllor, till och med en bokhylla! Oavsett om det är hela eller överbryggade, eller också svävande hyllor: det finns många idéer.

Advertisement

Skrivbord istället för nattduksbord

Om du behöver arbeta eller studera i sovrummet behöver du ett skrivbord. Men du har inte alltid plats för både det och ett nattduksbord, båda är nödvändiga! Lösningen? Förvandla ditt skrivbord till ett sängbord också!

Bokhyllor att använda som nattduksbord

Öppna delar kan användas som nattduksbord, och hyllorna ovanför kan användas till böcker, skåpsluckor under för allt annat som vi brukar ha i ett sängbord. Ytterligare en kombination 2 i 1 som är värd att överväga!

Tak- och hängande lösningar

Den övre delen av väggarna utnyttjas ofta inte ordentligt: ​​stänger kan hängas upp från dem den för att användas som klädhängare, även om de hamnar hängande ovanför någon annan möbel, som en byrå eller en skohylla. Och även hyllor eller skåp nära taket gör mycket för att skapa plats till det vi använder mer sällan.

Fotändan av sängen

Vid fotändan av sängen, om det finns utrymme i förhållande till den motsatta väggen, överväg att använda kistor för att förvara föremål, eller till och med en liten bokhylla, eller en byrå som de som ofta används i korridorer eller vardagsrum. Du kan placera allt möjligt på den, även TV:n.

Advertisement

Svävande hyllor

Varhelst det finns en vägg som fortfarande är ledig, försök att föreställa dig att placera svävande hyllor på den för att berika den med fler ytor för att placera föremål.

Sängens position

Vissa rum verkar så långa och smala att kanske bara en enkel- eller våningssäng passar nära den längsta sidan. Men ibland är bredden precis tillräcklig för att placera en dubbelsäng i sidled, så många bestämmer sig för att välja en sådan att placera under fönstret, och hålla delen nära dörren friare.

Advertisement

Loftsängar

Populärt i barns sovrum, men faktiskt användbart även för vuxna, när det är tillräckligt högt i tak, skapar denna lösning utrymme under sängen för arbetsplatser eller garderober för att på bästa sätt utnyttja de kubikmeter som finns tillgängliga.

Optiska illusioner med färger

För att få rum som inte är litet att verka rymligare kan du på ett smart sätt fördela färgerna på väggar, tak och golv. Ibland räcker det med att måla bara två av väggarna mörkare och de andra mycket ljusa. Ibland kan även takfärgen målad på den högre delen av väggarna dessa att se högre ut, och sedan finns det fondväggar och så vidare. Gör lite eftersökningar lite så kommer du att upptäcka att sovrummen kan bli allt annat än hoptryckande!

Advertisement