Igengrodda grillgalller efter grillningen: få dem att bli som nya igen med två enkla naturliga ingredienser

av Hilda Maria Morgan

13 Juli 2023

Igengrodda grillgalller efter grillningen: få dem att bli som nya igen med två enkla naturliga ingredienser
Advertisement

Det finns ett mycket speciellt nöje i att laga mat och njuta av grillad mat: oavsett om det är kött, fisk eller grönsaker är det alltid en rolig upplevelse att grilla utomhus, speciellt om det delas med andra. Och hur är det med den unika smaken som grillad mat har? Alltså är vi många som dammar av grillarna för matlagning utomhus när vädret tillåter: det finns de som har sina egna hörn av trädgården eller balkongen dedikerade för detta, de som istället använder en bärbar att ta fram när tillfälle erbjuds och det finns till och med de att användas vid camping.

Oavsett typ av grill, efter varje tillagning har de alla samma problem: gallret blir smutsigt med fett och förkolnad mat, vilket omsluter grillen som en tjock, fet patina. Och rengör man inte det så fäster annan smuts på det, eller så blir det ett stort jobb att avfetta och skrapa bort allt. Som tur är kan vi använda oss av två naturliga ingredienser som i hög grad underlättar uppgiften.

Advertisement
Creativo

Creativo

Gå bara till skafferiet och ta ut grovt salt och vit vinäger (ättika, vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger eller risvinäger fungerar alla bra, eftersom vi inte behöver bry oss om den mer intensiva färgen). Beväpna dig också med en svamp, kanske en som har sett sina bästa dagar – och det kan till och med vara en slipsvamp speciellt för metall, med tanke på att gallren alltid är gjorda för att vara mycket motståndskraftiga. Dessutom behöver du en skål, helst av glas eller keramik, men inte metall.

Fyll skålen med ett glas vinäger och fyra matskedar grovt salt, och blanda lite. När du har fått till en sorts kräm är du redo att breda ut den, med hjälp av svampen, på gallrets smutsiga metall. Gnid kraftigt för att täcka allt med denna kräm och låt sedan en halvtimme passera. Efter den tiden kan du skölja med en svamp eller trasa och sedan torka. Den kommer att bli så gott som ny!

Men om mer envisa rester finns kvar, upprepa operationen. Det är ännu bättre om du kan ta bort gallret och blötlägga det i en balja fullt med varmt eller ljummet vatten där du häller ett eller två glas vinäger (beroende på gallrets storlek) och låt dra i ett par timmar. Du kommer att se att det kommer att mjuka upp smutsen så att du äntligen kan avfetta även de svåraste delarna.

Redo för nästa grillfest?

Advertisement