Adjöss till strykjärnet: med bara en ingrediens kan du få skrynklorna att försvinna från kläderna

av Hilda Maria Morgan

09 Juli 2023

Adjöss till strykjärnet: med bara en ingrediens kan du få skrynklorna att försvinna från kläderna
Advertisement

Det är svårt att hitta någon som verkligen älskar att stryka, även om det kanske finns de som vet hur man hanterar saken bättre än andra: oavsett om det är varmt eller inte är det ändå en ganska tråkig syssla att man försöker få att bli trevligare med tusan olika knep. Men det mest effektiva är att minska tiden som ägnas åt strykningen, eller ännu hellre eliminera den helt, åtminstone för vissa kategorier av plagg.

Ett användbart knep för att lyckas spendera så lite tid som möjligt med strykjärnet i handen är att ta till en ingrediens som ofta kommer till undsättning i hushållssysslor. Och så finns det en hel rad knep som alltid kan komma väl till pass i tvättens olika skeden. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Denna ingrediens som vi vanligtvis har hemma, och med största sannolikhet redan använder för en massa andra hushållssysslor, är vit vinäger. Det finns många som inte klarar sig utan vinäger ens i tvätten: den kan läggas till tvätten, i tvättmedelsfacket eller direkt i trumman. Ett halvt glas hjälper faktiskt tygerna att bli mjukare och få fibrerna mer avslappnade, så att de i slutet av tvätten får färre veck. Många använder det speciellt på hushållslinnen som lakan eller gardiner, som är bökiga att stryka. Det är dock tillrådligt att vara uppmärksam på vilken typ av tyger som ska tvättas, vissa (särskilt vissa syntetmaterial) bör inte komma i kontakt med vinäger särskilt ofta eller över huvud taget.

Vit vinäger kan också användas efter tvätten, för att förbereda en sprayprodukt som sprayas på tyger precis som de du köper och som används för att stretcha tygerna. Du behöver en del vinäger och tre delar vatten, spraya på plaggen och låt dem sedan lufttorka, bred gärna ut dem för att undvika skrynklor så mycket som möjligt.

Andra användbara knep för att undvika att använda strykjärnet är att använda torktumlaren, men genom att lägga till is! Faktum är att om du lägger in några isbitar innan slutet eller under en mycket snabb cykel på en hög temperatur, kommer det att skapa ånga som eliminerar de flesta skrynklorna på tygerna! Du kan sedan använda dig av en hårtork, genom att placera kläderna på en plan yta och passera med strålen av varm luft över dem. Ett knep att göra i farten när du inte har tid att fixa strykbrädan!

Även ångan från duschen kan hjälpa, även när du är på språng. Häng noggrant upp kläder som är lite skrynkliga i badrummet när du duschar. Stäng fönster och dörr så kommer den heta ångan hjälpa dig att stryka kläderna.

Ett annat knep att prova är att använda en lätt fuktad handduk: lägg den på det skrynkliga plagget och tryck sedan hårt för att få de djupaste vecken att försvinna. Sedan är det bara att hänga plagget noggrant och låta det torka naturligt (eller så kan du använda dig av en hårtork).

Vad är din hemlighet för att slippa stryka?

Advertisement