12-12-12-metoden för att göra sig av med onödiga saker och återställa ordningen i huset

av Hilda Maria Morgan

10 Juli 2023

12-12-12-metoden för att göra sig av med onödiga saker och återställa ordningen i huset
Advertisement

Att återställa ordningen i huset är en svår fråga: mentalt vill vi inte behöva skiljas åt från vissa föremål, eller så kanske kan vi inte ens kan lista ut vilka vi faktiskt skulle kunna klara oss utan. Och sedan måste du sätta igång och dessutom jobba hårt. Dessa är olika orsaker till att vi ofta skjuter upp städningen av olika rum i huset alldeles för länge.

Online finns det många metoder som är trendiga, och som har inneburit en riktig vändpunkt för vissa: Fly Lady-metoden eller att "låtsas flytta" är bara några. Om du letar efter ett annat sätt, som till och med kan fungera lite som ett spel att spela även med de andra i huset, så kan du prova 12-12-12-metoden. Vi kommer att förklara bättre vad det innebär.

One-Abbreviations296/Reddit

One-Abbreviations296/Reddit

Det är inget svårt, tvärtom, eller i teorin är det åtminstone väldigt enkelt: det handlar om att gå in i varje rum där det finns ordning och skapa tre kategorier av objekt, var och en kommer att fyllas med 12 artiklar.

  • 12 saker att slänga
  • 12 saker att behålla
  • 12 saker att ge bort

Det här är reglerna, som du kanske skulle kunna anpassa en del.

Hur man närmar sig urvalet: visst finns det föremål i huset som man aldrig, aldrig skulle kunna göra sig av med. Oavsett om de är superanvändbara eller mycket viktiga ur en känslomässig synvinkel, eller av stort värde... De kommer att uteslutas från sorteringen. Urvalet för att ordna upp i huset kommer alltid att göras på föremål som inte har använts på länge, sådana som kanske är lite förstörda och som inte längre är värda att behålla.

Kalla samman alla som bor i huset, placera tre korgar i mitten av rummet, ange vilken kategori de tillhör och fyll dem!

Allt som verkligen är trasigt eller oåterställbart kan hamna i den första kategorin, saker som du potentiellt också skulle kunna göra dig av med, men som av någon anledning är dig kära, kommer du behålla, och allt som du inte längre behöver men som är i gott skick skulle du kunna ge bort.

Om det finns fler än 12 föremål i en korg kan ni tillsammans bestämma vilka som verkligen klarar urvalet.

Ett alternativt sätt kan vara att ge 3 korgar, eller påsar, till var och en av de som bor i huset och fastställa en tidsgräns inom vilken de ska fyllas med 12 föremål vardera. Och givetvis ge ett pris till vinnaren som lyckas sortera och städa snabbast och bäst!

Musik, tidsutmaning, priser: alla kan hitta det lockbete de föredrar och förvandla detta tråkiga arbete till något roligt!

Advertisement