Upptäck hur man håller sitt hem svalt på sommaren utan att slösa på el

av Titti Carlberg

11 Juni 2024

Advertisement

När sommaren blir synonymt med kvavt och brännande temperaturer är det bra om ens hem förblir en fristad där man kan hitta förfriskningar, men det är inte hållbart att använda luftkonditioneringen på maximal effekt under obestämda perioder så det är viktigt att man finner ett annat sätt för att hålla sitt hem svalt. Vanor, produkter att köpa och vissa DIY-lösningar kan göra mycket för att minska på den el som behövs för att kyla ner sitt hem på sommaren.

Advertisement

Uppmärksamma fönstren: när de ska vara stängda och hur de ska täckas

DesignersCircle Interior Designer / Pxhere

När vi behöver känna oss svala tror vi vanligtvis att ett minimum av ventilation är uppfriskande. Detta gäller dock bara när den yttre temperaturen är lägre än den inre, vilket innebär att det förmodligen bara är från sent på kvällen till tidig morgon som vi kan ha fönstrena öppna för att släppa in frisk luft under den varma sommaren.

Att öppna fönstret, även lite på glänt, ger motsatt effekt: i själva verket uppskattas det att ungefär 7% av solljuset som träffar fönstret omvandlas till värme så fort det passerar öppningen. Så länge fönstret är helt stängt lyckas vi stöta bort "lågorna" som kommer utifrån, men så fort vi öppnar släpper vi ut det lilla av den svala luft som finns inomhus. Och om fönstrena är enkelglasade räcker det inte att hålla dem stängda.

Det andra steget är att täcka fönstrena så fort de träffas av solen. Det kan man göra på flera sätt, antingen genom att köpa specifika produkter eller genom att anpassa någon annan produkt med en tillfällig DIY-lösning.

  • Termiska gardiner: de är inte bara användbara för att värma upp bostaden på vintern utan även värmeisolerande under dagtid. När dina fönster träffas av solen är det bara att dra för gardinerna för att bevara den svalka du genererade fram till det ögonblicket.
  • Enkelt sagt, att stänga fönsterluckorna fungerar väldigt bra under de varmaste timmarna på dagen. Visst, det tvingar oss att tända lampor, men det blir ändå en minskad förbrukning jämfört med att använda luftkonditioneringen 24 timmar om dygnet.
  • Solskydd, som de som används på bilar. De är designade för att vara avtagbara vid behov och vissa är av rulltyp så att de är ännu lättare att hantera. Om man behöver täcka ett fönster som det inte är värt att köpa termogardiner för, eller som är den enda ljuskällan i ett rum kan man täcka fönstret med dessa, och kanske sätta upp ett par lätta gardiner.

Advertisement

Ventilation och luftfuktighet

Fox/Pxhere

Förutom exponering av fönstren som drabbas av direkt solljus vid olika tidpunkter på dygnet är även fuktigheten en faktor att ta hänsyn till. Faktum är att om den överskrider vissa gränser får det oss att känna oss varmare än vad det faktiskt är och för äldre människor, små barn och husdjur är situationen ännu allvarligare.

Vanligtvis anser man att den ideala luftfuktighetsnivån i en bostad bör ligga mellan 40% och 60%, beroende på temperaturen och hur ventilerad miljön är. Så om du märker att den ligger på en högre nivå är det första du ska göra att avfukta. Även om det finns DIY-lösningar som fungerar (hemgjorda apparater baserade på hygroskopiska ämnen som salter, kaffesump eller bikarbonat), för situationer som de som vanligtvis uppstår med kvav värme är det alltid bättre att aktivera en avfuktare.

Det behövs då en återcirkulation av luft mellan rummen, så skapa ström genom att bara öppna fönster och dörrar när det är svalare ute och använd under resten av tiden energisnåla fläktar, helst golv- eller takfläktar.

Andra användbara knep

  • Om det finns någon ventilation ute på kvällen som du kan dra nytta av genom att öppna fönstren kan du öka känslan av svalka genom att hänga ett fuktigt (ej droppande) lakan eller en handduk direkt på det öppna föntret. När luften passerar tar det med sig lite svalka in i rummet.
  • Framför fläkten kan du placera en balja med en flaska fruset vatten i, så att apparaten blåser frisk luft. 
  • Om du inte irriteras av lukten kan du droppa 2 till 3 droppar eukalyptus eller pepparmyntsolja på kudden: de frigör en känsla av fräschör, på samma sätt som balsamikosalvor, detta kan vara användbart för att koppla av och kunna sova i värmen!

Detta är bara små åtgärder, men att använda dem alla tillsammans hjälper oss att inte behöva sätta igång den energikrävande luftkonditioneringsapparaten under kortare perioder på dagen!

Advertisement