5 naturliga alternativ för att fylla huset med doften av vår och blommor

av Hilda Maria Morgan

25 Juni 2023

5 naturliga alternativ för att fylla huset med doften av vår och blommor
Advertisement

Närvaron av en behaglig doft i våra hem är en egenskap som vi ständigt eftersöker, men på våren blir denna önskan ännu starkare, tack vare blommande av ängar, åkrar och träd och även den behagliga doften av blommor och gräs som sprider sig dagligen i luften. Kanske har du också undrat hur du skulle kunna få ditt hem att alltid dofta av blommor och vår.

Om vi ​​inte vill ta till kemiska parfymörer som är väldigt starka och ibland irriterande, finns det många sätt på vilka vi kan parfymera vårt hem med naturliga produkter som ger hemmiljön den delikata fräscha och blommiga doften utan att irritera de känsligaste näsorna. Vi listar 5 möjliga alternativ nedan.

Advertisement

1. Infusion

1. Infusion

Pixabay

En av de mest omedelbara metoderna för att omedelbart fylla ditt hem med den friska doften av blommor är en infusion: förbered den genom att koka upp vatten med 3 lagerblad, en handfull torkade blommor eller kronblad och, om så önskas, en droppe av din favorit eteriska olja. När vattnet börjar koka, stäng av och ställ in infusionen i rummet du vill parfymera.

Advertisement

2. Pot pourri

2. Pot pourri

Pixabay

En annan omedelbar metod för att parfymera ditt hem är användningen av pot pourri. Förutom att det är perfekt för att parfymera miljön kan det också vara ett utmärkt dekorativt element med sina underbara torkade och färgade blommor och kronblad som syns i en glasvas eller skål. Du kan köpa färdiga och förnya med jämna mellanrum med några droppar eterisk olja eller göra en själv genom att torka blommorna och kronbladen och eventuellt blanda dem med några små tallkottar och parfymera den med den eteriska olja du föredrar.

3. Parfymerad spray

3. Parfymerad spray

Pexels

Om du föredrar bekvämligheten med en parfym som alltid är redo att använda för att fräscha upp och parfymera rummen vid behov, är lösningen för dig den parfymerade sprayen. Tillred den helt enkelt genom att blanda 5 eller 6 droppar eterisk olja med en tesked bikarbonat och lös upp blandningen i en sprayflaska med 250 ml vatten. Din parfym är direkt redo att sprayas i luften, men även på gardiner, soffor, tyger och möbler.

4. Dofttvål

4. Dofttvål

Pexels

För att parfymera badrummet behöver du en produkt som håller över tid och sprider sin behagliga arom under lång tid. Det ideala i det här fallet är att förbereda en dofttvål och alltid ha en på handfatet eller på en hylla. Du kan enkelt göra en genom att smälta Marseille-tvål i ett vattenbad och tillsätta torkade blommor, kryddor och eterisk olja efter behag. Låt stelna i formar av olika former så kommer du att få doftande och vackra tvålar. Denna metod är också lämplig för parfymering av garderober och lådor.

5. Doftljus

5. Doftljus

Pexels

Slutligen, för de mer romantiska, föreslår vi att du använder doftljus, som inte bara sprider sin behagliga doft i hela huset, utan också hjälper till att skapa en avkopplande atmosfär med sitt mjuka ljus. Du kan köpa dem färdiga eller, om du är en gör-det-själv-älskare så kan du göra dem själv. Till exempel kan du göra ett doftljus genom att lösa upp 5 g kokosolja och 45 g bivax i ett vattenbad, tills du får en flytande blandning. Tillsätt dina eteriska favoritoljor och häll lite bivax på botten för att fixera veken som du kan föra in vertikalt i behållaren genom att fästa den på plats med en klämma. Häll sedan i vätskan och låt den stelna. Som behållare kan du använda en glasburk, en liten skål, men även ett halvt kokosnötskal eller ett halvt citrusskal.

Vilket är ditt favoritsätt att parfymera ditt hem på?

Advertisement