Håller mentololja mössen borta? Dess möjliga användningsområden och hur du kan använda det

av Titti Carlberg

12 Mars 2024

Håller mentololja mössen borta? Dess möjliga användningsområden och hur du kan använda det
Advertisement

Möss är tyvärr ganska vanliga parasitbärare, även i staden, som vi på alla sätt och vis försöker hålla borta från hemmet. Men inte bara för att de skadar matförrådet, möblerna och ibland själva strukturen av bostaden, utan också, och framför allt, eftersom de är bärare av många sjukdomar.

Det finns olika tillvägagångssätt för att eliminera möss från ens bostad och det är definitivt bättre att föredra ett förebyggande, för att undvika obehagliga besvär som kan bli svåra att lösa. Det finns många metoder som kan vidtas för att hålla mössen borta och bland dessa finns även olika avstötande produkter, bland annat pepparmyntsolja.

Naturligt och ekologiskt, denna produkt kan tyckas vara den idealiska lösningen eftersom den kan hjälpa oss att hålla mössen borta utan att tillgripa potentiellt giftiga syntetiska kemikalier och sprider dessutom en behaglig doft i huset. Men kan vi verkligen vara säkra på att det fungerar? 

Låt oss ta reda på det tillsammans nedan, med instruktioner om hur man använder det på bästa sätt.

Advertisement

Vad är pepparmyntsolja och varför är det ett utmärkt repellent?

Vad är pepparmyntsolja och varför är det ett utmärkt repellent?

British Pest Control Association/Flickr

Eterisk pepparmyntsolja är en flyktig produkt som erhålls genom ångdestillation av bladen på växten med samma namn, med en typisk väldigt frisk och intensiv doft som gör den särskilt lämplig för spridning i miljön. Denna olja har en lugnande antistressegenskap för människor, men på grund av dess intensiva lukt är den obehaglig för många djur.

Lyckligtvis bland dessa djur finns också parasiter, inklusive spindlar och möss. De förstnämnda är i själva verket mycket känsliga för förekomsten av oljor på ytor, eftersom de känner lukten genom benen, medan de andra är starkt beroende av sitt luktsinne och särskilt stark och irriterande lukt kan lätt desorientera dem.

Även om det inte är en definitiv lösning, kan därför eterisk pepparmyntsolja visa sig vara väldigt användbar för att hålla möss borta från bostaden och gör att du kan få utmärkta resultat om det åtföljs av andra användbara åtgärder för att förhindra möss att ta sig in i ditt hem.

Advertisement

Hur man använder pepparmyntsolja mot möss

Hur man använder pepparmyntsolja mot möss

Publicdomainpictures.net

Men hur använder man eterisk pepparmyntsolja för att hålla möss borta från våra hem?
Man kan få intressanta resultat genom att först söka efter mössens passagepunkter, där de tar sig in i huset, och agera på olika sätt:

  • applicera ren eterisk olja på det drabbade området;
  • späd 70 droppar olja i en liter livsmedelsalkohol eller vodka som du sprayar vid mössens passager, på detta sätt utför oljan sin funktion och garanterar dig större hållbarhet;
  • droppa några droppar på några bomullstussar som du sedan placerar nära mössens ingångspunkter.

Komplettera användningen av pepparmyntsolja med andra åtgärder för att få verkligt definitiva resultat:

  • inspektera ditt hem efter möjliga ingångspunkter för mössen som springor och sprickor, särskilt i garage, källare och vindar eller bredvid dörrar och fönster;
  • reparera varje hål för att förhindra åtkomst av möss, undvik reparationsskum, det kan lätt gnagas bort;
  • placera fällor för att eliminera de möss som redan finns;
  • rengör och sanera noga de områden som har bebotts av möss.

Tack vare dessa enkla knep kommer möss inte längre att befinna sig i ditt hus!

Advertisement