Har den vita väggen gulnat? Upptäck 3 metoder för att få väggarna i ditt hem att se ut som nya igen

av Hilda Maria Morgan

08 Juli 2023

Har den vita väggen gulnat? Upptäck 3 metoder för att få väggarna i ditt hem att se ut som nya igen
Advertisement

Vitt är favoritfärgen för interiörerna i de allra flesta hus i världen, men ibland bevaras inte vitheten utan blir gulaktig. Därmed förlorar den idealiska inredningsbakgrunden sin vithet och med den försvinner en del av den ljusa och avslappnande effekt som den färgen annars ger rummen, anledningen till att den är så populär överallt och år efter år.

Det finns dock ingen anledning att ta till färg för att bleka allt igen: den operationen kan bli nödvändig efter lång tid, men den kan också skjutas upp om bara väggarna tvättas med ingredienser som är lämpliga för att få det vita att glänsa så mycket och så länge som möjligt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Naturligtvis måste vi vara uppmärksamma på vilken typ av färg som väggarna är målade med: vissa är mer glansiga, andra mer matta och porösa. Vissa motstår användningen av mer aggressiva tvättmedel bättre, medan de på andra sätter sina spår. Förutom specifika tvättmedel kan dock huskurer också användas. Även om de vi föreslår nedan tenderar att vara säkra på ett stort antal ytor är det alltid bäst att utföra en testrengöring, på en mer dold del av väggen, för att ta reda på om den valda produkten skulle lämna oönskade märken eller kanske döljer den glansiga effekten av vissa ytbehandlingar.

Från skafferiet kan vi använda oss av två ingredienser som ofta används i gör-det-själv-städning.

  • Bikarbonat: ta en hink eller skål och fyll den med ljummet vatten och lös upp två eller tre matskedar bikarbonat där i. Doppa en svamp eller mikrofiberduk och torka på väggarna. Om det verkar som att väggen riskerar att vara fuktig under lång tid, kanske om det inte är särskilt varmt, använd mjuka trasor för att torka omedelbart.
  • Ättika eller vitvinsvinäger: även i detta fall bör den spädas med vatten, minst hälften hälften eller ännu bättre en tredjedel ättika och två tredjedelar vatten. Du kan använda den både i e skål enligt ovan eller inuti en flaska och spraya på väggen och sedan genast torka av med en trasa. Det bästa är att skölja och torka direkt efteråt, och om du vill få vinägerlukten att försvinna så snabbt som möjligt, vädra rummet.
  • Väteperoxid och bikarbonat: för varje liter vatten som används, häll i 3 matskedar väteperoxid och 3 natriumbikarbonat och använd med en balja och en svamp eller mjuk trasa.

Du kan försiktigt deodorisera genom att tillsätta 3-5 droppar av en valfri eterisk olja.

Och om märkena du ser på väggen är de som lämnats till exempel av skor eller andra föremål som har skavt mot väggen, kom ihåg att det magiska suddgummit alltid är användbart, det används precis som om du skulle sudda ut spår från ett papper!

Är du redo att få det vita att lysa igen i ditt hem?

Advertisement