Litet hus: 8 geniala idéer för att optimera utrymmet och upprätthålla ordningen

av Hilda Maria Morgan

09 Maj 2023

Litet hus: 8 geniala idéer för att optimera utrymmet och upprätthålla ordningen
Advertisement

Att optimera utrymmen när du bor i ett litet hus är en verklig nödvändighet om du vill undvika att leva i kaos. Även om livet i en liten lägenhet utan tvekan har sina fördelar, så börjar du i samma ögonblick som du går in i huset och inser vad det är för utrymmen som du faktiskt har tillgängliga, ofta frukta för att ordningen ska kunna upprätthållas.

Att använda även de mest dolda eller otillgängliga vrårna, att bättre utnyttja de skåp och lådor som står till vårt förfogande, att ta hjälp av några användbara verktyg, är hemligheten till att alltid hålla även de minsta lägenheterna perfekt städade. Sedan finns det några knep som istället hjälper oss att ge större djup åt miljöerna, samtidigt som de verkar rymligare.

Nedan föreslår vi 8 geniala idéer för att få ut det mesta av platsen i ett litet hus och alltid behålla ordningen.

Advertisement

1. Multifunktionella möbler

1. Multifunktionella möbler

Etsy

Ett av de bästa sätten att optimera utrymmet i ett litet hus är att inreda med multifunktionella möbler: kök med diskhoar och väggskåp täckta av en skjutpanel när de inte används, hopfällbara bord och skrivbord, soffbord utrustade med lådor för att kunna ställa in allt det som inte har någon plats någon annanstans; det finns jättemånga möjligheter att minska röran med multifunktionella möbler.

Advertisement

2. Under trappan

Utrymmena under trappan är oftast tomma och oanvända ytor i våra hem, men när utrymmet är begränsat kan de bli en riktig resurs. Du kan till exempel ockupera denna plats med hyllor och använda dem som en bokhylla eller garderob, men också skapa en praktisk studiehörna som lämnar alla andra rum fria.

3. Vertikalt utrymme

Genom att dra fördel av det vertikala utrymmet kan vi befria våra rum från att upptas av hyllor, garderober, samlingar och föremål som vi annars inte skulle veta var vi skulle förvara. Så mezzaniner och höga hyllor ovanför dörrarna i alla rum i vårt hus är välkomna.

4. Svävande föremål

I badrummet och i köket behöver vi alltid ha många redskap och produkter, men om huset är litet och utrymmena är begränsade kanske vi kan stöta på svårigheter med att förvara dem. Det kan då vara mycket användbart att dra nytta av alla tillgängliga väggar med metallskenor att hänga korgar och krokar på dem för att förvara redskap och produkter.

5. Återanvända föremål till nya ändamål

Att återanvända föremål på ett annat sätt än det de skapades för kan vara mycket användbart när man ska optimera det tillgängliga utrymmet: en gammal stege kan till exempel förvandlas till en bekväm och platsbesparande vägghylla, samtidigt som en kryddburk med magnetiskt lock lätt kan bli en praktisk behållare för barens minsta leksaker.

Advertisement

6. Utnyttja hörnen

6. Utnyttja hörnen

Andrea/Amazon

En hörnhylla låter dig dra nytta av det tomma utrymmet bakom dörrar eller hörn i badrummet eller köket som vanligtvis förblir oanvända. Du får därmed mycket mer plats att förvara dina saker och friare golv.

7. Dörrhyllor

7. Dörrhyllor

Aury/Jyoti/Amazon

Även dörrarna kan göras om till praktiska hyllor vid behov. Allt du behöver göra är att utrusta dem med hyllor eller förvaringslådor, så kan du äntligen använda dem för att förvara allt du behöver.

Advertisement

8. Under sängen och under soffan

8. Under sängen och under soffan

Amarilli Settantatre/Amazon

Utrymmet under sängen och soffan är vanligtvis mycket stort och oanvänt. Köp praktiska behållare i plast med hjul för att förvara alla saker du använder mindre ofta, som filtar, lakan, byten av handdukar eller alla föremål som du inte kan hitta en plats till.

Vilka knep använder du dig av för att optimera dina utrymmen?

Advertisement