Den mest effektiva lösningen för att ta bort vita fläckar från terrakottakrukor

av Hilda Maria Morgan

16 Augusti 2023

Den mest effektiva lösningen för att ta bort vita fläckar från terrakottakrukor
Advertisement

Om du älskar att odla dina växter i terrakottakrukor, har du säkert med besvikelse märkt de fula vita fläckarna på deras yta. En riktig olägenhet, speciellt när dessa fläckar förstör estetiken i en annars välskött trädgård eller balkong. Vad är de och vad är orsakerna till deras uppkomst?

Det finns två huvudfaktorer som bidrar till bildandet av dessa vita fläckar på våra krukor: bevattningsvattnet och gödningsmedel.

Faktum är att vattnet som vi vattnar våra växter med är mycket rikt på mineraler, i varierande mängder beroende på dess hårdhet. När vatten avdunstar efter bevattning lämnar det kalkrester på krukorna, precis som det gör på alla andra ytor i vårt hem. Detsamma gäller gödselmedel. Det är faktiskt också produkter som är mycket rika på mineraler och när vi använder dem för att gödsla våra växter lämnar de resterytorna de hamnar på.

Du kanske undrar om det är möjligt att ta bort dessa irriterande fläckar från dina terrakottakrukor; svaret är självklart ja och vi förklarar hur man gör.

Advertisement
brewbooks from near Seattle/Wikimedia Commons

brewbooks from near Seattle/Wikimedia Commons

Som rengöringsexperter som använder naturliga produkter mycket väl kan föreställa sig räcker det med att ta en vanlig produkt från skafferiet för att permanent eliminera alla vita fläckar från våra krukor. Vinäger är faktiskt vår bästa allierade mot kalk och även i detta fall visar vinägern sig vara en mycket användbar produkt.

Förbered en balja som är tillräckligt stor för att rymma dina krukor och späd ut 50 milliliter vit alkoholvinäger i 1 liter vatten, sänk sedan ner dina krukor och låt dem dra i någon timma, så att vinägern löser upp kalkstenen genom att ta bort den från deras ytor.

Ta bort krukorna från baljan och torka dem noggrant med en mjuk trasa, du kommer att se att eventuella fläckar till slut försvinner.

Du kan använda detta botemedel när det behövs utan att behöva vara rädd för att förstöra dina krukor. En bra tumregel är till exempel att tvätta terrakottakrukor med denna metod innan man planterar nya växter, för att göra krukorna vackrare men också för att sanera dem ordentligt.

Din trädgård och balkong kommer nu alltid att se vacker ut.

Advertisement