16 köldbeständiga växter för att pryda dina terrasser och balkonger även på vintern

av Hilda Maria Morgan

08 Oktober 2023

16 köldbeständiga växter för att pryda dina terrasser och balkonger även på vintern
Advertisement

För trädgårdsälskare finns det inget bättre än att njuta av sin egen blommiga terrass eller balkong. När augustisolen gradvis ger vika för kyla och nederbörd överlåter många sig dock till klimatets gråhet och låter till och med balkonger och terrasser tappa färgen i väntan på vårens återkomst.

Varför inte unna dig en stunds glad och färgglad avkoppling utanför dina fönster även på vintern? Att vakna på morgonen blir lättare om dina dyrbara blommande växter välkomnar dig. På vintern är detta inte omöjligt, du behöver bara välja den art som är bäst lämpad för att motstå vinterklimatet i din region.

Advertisement

1. Heuchera eller alunrötter

1. Heuchera eller alunrötter

Dominicus Johannes Bergsma/Wikimedia Commons

En liten flerårig örtartad växt som blommar i slutet av sommaren, Heuchera är en mycket dekorativ art som tål kyla mycket bra och inte tål sol och värme. Om den odlas i kruka kan den flyttas på sommaren till en skuggig plats på sommaren, medan den på vintern trivs bra i solen på din terrass.

Advertisement

2. Kryddbusksläktet

2. Kryddbusksläktet

Kristine Paulus from New York, United States/Wikimedia Commons

Den medelstora busken från kryddbusksläktet är mycket uppskattad för sin vinterblomning; i själva verket fylls dess grenar med mycket livliga och doftande gula eller vita blommor i februari eller mars, innan de nya bladen slår ut. Placera den i full sol men skyddad från vinden för att garantera riklig blomning, flytta den till skuggan under sommarsäsongen.

3. Dagögon

3. Dagögon

Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikimedia Commons

Dagögon är en spontan flerårig örtartad växt som växer i Amerika och allmänt är odlad för sitt höga prydnadsvärde. Den producerar blommor från midsommar till slutet av hösten som liknar solrosor men är mindre i storlek och kan lätt odlas i krukor i full sol och bör vattnas när jorden är torr.

4. Cyklamen

4. Cyklamen

Tejvan Pettinger/Wikimedia Commons

Cyclamen är bland de växter som oftast ges bort som gåva vid speciella tillfällen, särskilt vid ett barns födelse eftersom det är en symbol för fertilitet. Den blommar länge, upp till 4 månader, och motstår även hårda vintertemperaturer. De måste skyddas från frost och regn och från vattenstagnation och med lite omsorg kommer den att ge färg till din terass under lång tid.

5. Isörtsväxt

5. Isörtsväxt

Vinayaraj/Wikimedia Commons

Suckulenta örtartade perenner med en krypande vana, växterna ingår i släktet Delosperma är mycket uppskattade för sin dekorativa effekt. Vissa sorter och tål kyla mycket bra och temperaturer så låga som -10 grader. Denna växt är rustik och lätt att odla, den kommer att försköna din terrass eller balkong med liten ansträngning och glädja dig med sina stjälkar och sina underbara blommor.

Advertisement

6. Ljung

6. Ljung

tonkaslol/Reddit

Ljung är en vintergrön växt som tål kalla temperaturer och är perfekt för att dekorera vinterbalkonger och terrasser med sin underbara vinterblomning. Den börjar blomma i början av hösten och kräver sur jord och regelbunden men aldrig överdriven bevattning.

7. Monarda

7. Monarda

flrachael/Reddit

Växter från Monardasläktet är mycket uppskattade både för prydnadsändamål och som medicinalväxter. Den är även känd som "bergamottblomma" och är mycket resistent mot låga temperaturer, inte så lika mycket mot värme. Den älskar soliga platser, helst i halvskugga, och kräver regelbunden bevattning var 3-4 dag endast från vår till höst.

Advertisement

8. Gaultheria procumbens

8. Gaultheria procumbens

Tribblehappy/Reddit

Tuvvaktelbär är en liten vintergrön buske med karaktäristiska frukter i form av små röda äpplen som dyker upp direkt efter blomningen. Den kan odlas för prydnadsändamål utomhus året runt, men den tål inte värme och föredrar halvskuggiga platser.

9. Strandiris

9. Strandiris

Ful-Mulberry5018/Reddit

Strandiris är en växt som inte fruktar ens de kallaste temperaturerna, efter den spektakulära vårblomningen bildar den tjocka tofsar av mörkgröna blad som är lika vackra att titta på. Den odlas i full sol eller halvskugga, även nära vatten men inte i vatten.

Advertisement

10. Trollhassel

10. Trollhassel

deep_saffron/Reddit

Utrustad med god motståndskraft mot föroreningar och kyla, trollhassel tolererar temperaturer ner till -20 grader och bildar sina mycket speciella blommor på vintern, från oktober till mars. Av denna anledning är det en mycket lämplig växt för att dekorera vinterterrasser, genom att utföra nödvändig beskärning för att begränsa storleken för odling i krukor.

11. Färgväppling

11. Färgväppling

Comfortable_Hawk_310/Reddit

En växt som kommer från prärien som tål både sommarvärme och minusgrader bra; den växer mycket långsamt, så det är tillrådligt att köpa redan stora växter och plantera om dem.

Advertisement

12. Snödroppar

12. Snödroppar

Dj Arcsull/Reddit

Som namnet antyder, dyker denna vackra och vita blomma upp i slutet av vintern, ibland direkt under snön och är den första på året som blommar. Den planteras på hösten måste den vattnas var 15:e dag på vintern, men var uppmärksam på vattenstagnation. Den kan verka ömtålig men denna växt är mycket resistent mot kyla och föredrar en position i skuggan av ett stort träd på sommaren.

13. Nepeta cataria

13. Nepeta cataria

nd3303/Reddit

Även känd som kattmynta för sin produktion av terpen, en förening som liknar katters feromoner, som attraheras av den. Denna växt har lila blommor som liknar lavendel på våren, men motstår låga temperaturer bättre än lavendeln.

Advertisement

14. Kamelia

14. Kamelia

ewilio/Reddit

En annan växt som är mycket uppskattad som prydnadsväxt, dess underbara blomning håller igång från januari till maj med stora, röda, rosa eller vita blommor. Denna växt motstår kalla temperaturer väl, medan den inte tål värme, den föredrar skuggade områden och kräver frekvent och riklig bevattning på sommaren.

15. Luktaster

15. Luktaster

Emotional-One 7307/Reddit

En rustik art som tål frost, den blommar från slutet av augusti och hela hösten och har en buskig utveckling som gör den utmärkt för att dekorera en terrass.

Advertisement

16. Prydnadskål

16. Prydnadskål

Tigertwenty/Reddit

Liksom sina matsläktingar är prydnadskål en vintergrönsak och blommar från november till februari. Denna växt är mycket uppskattad för dekorativa ändamål på grund av sin underbara blågröna färg på utsidan och lila på insidan. Den växer bra i full sol och halvskugga, bör vattnas regelbundet men man måste undvika vattenstagnation.

Vilka växter odlar du på din vinterterrass?

Advertisement