Terrakottagolv: 4 metoder för att alltid hålla dem rena och 1 för att polera dem

av Hilda Maria Morgan

09 Juli 2023

Terrakottagolv: 4 metoder för att alltid hålla dem rena och 1 för att polera dem
Advertisement

I vissa hus med rustik stil, men också många med en design baserad på modern smak, är det terrakottagolvet som är det centrala elementet. De otaliga ytbehandlingarna som finns gör att du kan anpassa det estetiska resultatet maximalt, såväl som storleken på plattorna och deras arrangemang, dessa golv har alla den varma och omslutande aspekten gemensamt, den som bara terrakotta kan ge till en miljö. Terrakotta är ett värdefullt inslag i inredningen, men kräver dock särskild uppmärksamhet. Det går faktiskt inte att använda exakt samma rengöringsmedel och metoder som används för till exempel keramik- eller stengodsplattor.

På marknaden hittar vi bra och specifika produkter, men i avsaknad av sådana, eller som ett alternativ, finns det även gör-det-själv-medel som säkerställer ett golv som alltid är i toppskick.

Advertisement
Creativo

Creativo

Eftersom det är ett poröst material, tenderar det att absorbera alla tvättmedel och ämnen du använder på det, vilket innebär att du bör undvika vissa produkter som skulle fungera bra för andra material, och du måste även späda ut de olika alternativa medlen ganska mycket i stora mängder vatten. Det är bättre att tvätta golvet en andra gång än att mätta terrakottan med olika ämnen.

Grovt salt och vinäger: om du behöver avfetta ordentligt, värm upp 200 ml vinäger, lös upp det grova saltet inuti under en minut och ta bort från värmen. När det är ljummet eller till och med kallt, häll upp det hela i en hink där du innan har hällt i tre liter vatten. Med denna blandning kan du tvätta golvet.

Denaturerad alkohol och Marseille-tvål (eller diskmedel): häll 150 ml vinäger och en sked Marseille-tvål eller diskmedel i tre liter vatten.

Vinäger och diskmedel (eller mjuk kaliumtvål): värm upp vinägern lite innan du häller den i vattnet, tillsätt sedan tvålen (en jämn tesked räcker, eller lite mindre om du är rädd för det ska skumma för mycket).

Om du vill agera på enskilda fläckar som nyligen har dykt upp kan du också använda en lösning av vatten och bikarbonat och eventuellt tillsätta bara en droppe diskmedel eller Marseille-tvål. Blanda 60 gram bikarbonat i en liter vatten och använd blandningen med en trasa eller mopp.

Du måste också vara uppmärksam på finishen på terrakottagolvet: vissa tenderar att ha ett strävt och matt utseende, andra mer glänsande. Även om det också finns specifika produkter för att bibehålla den glänsande finishen, kan du prova en gammal metod baserad på olivolja. Du behöver bara använda några droppar på en mjuk trasa (som de som används för att sprida ut vax, eller en trasa i mikrofiber) och gnugga den på golvet, självklart efter att ha rengjort golvet perfekt.

I vilket fall som helst, efter rengöring är det alltid tillrådligt att torka omedelbart och noggrant med platta moppar täckta med mikrofiberdukar, till exempel sådana som används för trägolv.

Advertisement