15 användbara tips för att skydda krukväxter från värmeböljan

av Hilda Maria Morgan

07 Juli 2023

15 användbara tips för att skydda krukväxter från värmeböljan
Advertisement

Med sommaren kommer värmeböljorna också förr eller senare, vilket ibland gör att temperaturen verkligen skjuter i höjden och tvingar oss att vidta nödåtgärder för att överleva värmen. Och precis som vi, påverkas även de växter vi odlar inomhus eller i trädgården, speciellt de som växer i krukor. Faktum är att så länge de är i marken har växterna mer resurser att utnyttja för att övervinna faser av kris, tack vare den fukt som hålls kvar i jorden i större mängd än i en kruka. Tvärtom, kan vilken kruka som helst värms upp mer, och med den också jorden som finns där i, därför avdunstar vattnet snabbare och växternas rötter börjar kämpa lika mycket som den synliga luftdelen.

Vad kan man göra för att hjälpa dem? Det finns ett antal knep att lägga på minnet.

Advertisement
 floralscene5678

floralscene5678

Först och främst måste vi vara medvetna om de odlingsförhållanden som vi kan erbjuda våra växter: om balkongen, altanen, uteplatsen eller trädgården utsätts för sol under året kommer dessa platser utsättas ännu mer för solen på sommaren. Det kommer därför att vara nödvändigt att först och främst välja växter som tycker om exponering i fullt solljus och helst välja de sorter som är mest kapabla att motstå perioder av torka. Suckulenter är de första som man kommer att tänka på, och det är en mycket stor familj, som sträcker sig mycket längre än till de mest kända kaktusarna och fetbladiga växterna, därför kan suckulenterna erbjuda många idéer för att dekorera utan att tvinga oss att ta hand om växterna varje dag.

Även så kallade medelhavsväxter, som tex många örter (lavendel, rosmarin, salvia) är utmärkta för att stå emot sommarvärmen. Och för varje område finns det säkert hela familjer av endemiska växter som skulle kunna passa. Det är också ett fascinerande sätt för att lära känna platsen som vi bor på.

Det är också viktigt att välja rätt krukor: de bästa är alltid terrakottakrukor, men det finns också tjocka plastkrukor som garanterar bättre värmeisolering. Kanske kommer du spenderar du lite mer när du sätter upp ditt gröna hörn, men då slösar du åtminstone inte pengar på växter som ändå inte tål värmen. Kom sedan ihåg att färgerna på krukorna är vägledande: hur vackra de mörka än må vara, om de utsätts för solen på sommaren kommer de att göra det svårare för plantan att överleva. Glöm heller aldrig att borra dräneringshål. Även i värmen måste vattnet från bevattningen alltid kunna rinna ut.

Hjälp växterna med krukfat, från vilka de kan komma åt vatten för för lite extra tillförsel. Ibland undviks de av rädsla för myggor, men vid varmt väder avdunstar vattnet även från dem snabbt, så risken är mindre.

Dessutom kan du använda dig av lecakulor eller andra typer av småsten: du kan sprida ut dem på jordens yta runt växternas krage, det kommer att hjälpa till att behålla fukten i jorden (men välj alltid ljusa stenar!), eller så kan du placera dem på krukfatet. Speciellt lera är mycket porös så den kan hålla mer vatten, som sedan avdunstar lite långsammare, vilket skapar lite fukt runt växten.

På samma sätt kan du använda andra lämpliga organiska material för att täcka jorden och alltså täcka ytan med ett lager som hjälper till att behålla fukten i jorden längre. Det är samma regel som gäller för gräsmattan: när det är varmt, om du verkligen vill klippa den, skyddar du jorden och gräset från värmen om du lämnar kvar det klippta gräset på marken!

Betänk placeringen: om du har ställen på balkongen eller i trädgården som är skuggade, flytta plantorna dit så att de skyddas under de varmaste timmarna på dygnet. Ordna annars parasoll, markiser eller skuggsegel för att skydda krukorna. Om du kan flytta krukorna till gräsmattan eller marken, som värmer mindre än ett golv, kan det också hjälpa mycket!

För att inte slösa med vatten, vattna alltid tidigt på morgonen eller sent på kvällen (det senare alternativet är bäst) när temperaturerna är svalare och växten har några timmar borta från solen för att kunna ta åt sig vattnet. Vattna rikligt, och gör det så fort jorden är torr på några centimeters djup. Du kommer snabbt att lära dig att detta medför en annan kadens för olika typer av växter, men så småningom kan du gruppera de som behöver vatten två gånger i veckan, de som kan vattnas en gång och de som behöver vattnas oftare.

Slutligen, undvik att ge växterna gödningsmedel under perioder av hög värme: ju mer du stimulerar växten att växa, eller blomma eller bär frukt, desto mer behöver den "extra energi" för att göra det, och då skulle du behöva vatten den väldigt ofta.

Advertisement