Tvätta utan att stryka? Lösningen kan vara 3 isbitar

av Hilda Maria Morgan

09 Juli 2023

Tvätta utan att stryka? Lösningen kan vara 3 isbitar
Advertisement

Att tvätta är en syssla som vi inte kan undvika om vi vill upprätthålla god personlig hygien och hemhygien, men strykning är en uppgift som vi kan begränsa till det absolut nödvändigaste och ibland till och med eliminera helt, om vi bara använder rätt knep. Vi kan till exempel använda några isbitar till hjälp, sådana som vi redan förvarar i frysen.

Det är ett kostnadsfritt botemedel och det kräver ingenting för den som vill prova, det används för att förhindra att det bildas för många skrynklor på plaggen vi tvättar i tvättmaskinen, sådana som tvingar oss att ta fram strykjärnet även när vi verkligen inte har tid eller när det är för varmt för att stryka. Läs vidare för att ta reda på vad det är.

Advertisement
Creativo

Creativo

Troligtvis har du hört talas om ett liknande knep, användningen av is för att undvika strykning, men som används i torkcykeln med torktumlaren. Jo, användningen av samma botemedel är också mycket använt, men redan under tvätten i tvättmaskinen.

Allt handlar om att stoppa in 3 isbitar i trumman där kläderna är, efter att huvudtvätten är klar. Stäng sedan dörren igen och starta en cykel på högst 15 eller 20 minuter, på en hög temperatur. På så sätt kommer isen att bli ånga som sträcker ut tyget och undviker skrynklor och besparar dig någon stryksession. Att prova kostar ingenting och riskerar inte att förstöra kläderna, kanske kan du prova mindre ömtåliga plagg först och sedan prova på de andra, om resultatet övertygar dig!

Hur som helst kan du också använda dig av andra knep för att slippa stryka: genom att ställa in en inte alltför kraftfull centrifugering, genom att välja lufttorkning, speciellt om du ser till att hänga plaggen (självklart inte de i ull eller tunga eller för ömtåliga tyger) så att tyngdkraften sträcker ut dem naturligt, och skydda tygerna från märken som kan lämnas efter klädnypor eller andra element – kanske med hjälp av våtservetter och handdukar som du placerar mellan plagget som ska torkas och stödet för upphängning.

Annars kan du upprepa isbitsknepet i torktumlaren också. Hade du redan testat dessa knep?

Advertisement