En oas av skugga, blommor och frukt i trädgården: 5 små och lättskötta träd att beundra

av Hilda Maria Morgan

08 Juli 2023

En oas av skugga, blommor och frukt i trädgården: 5 små och lättskötta träd att beundra
Advertisement

En liten trädgård, men också en stor balkong, kan dra stor nytta av närvaron av stora buskar eller små träd: dessa erbjuder skugga och svalka som hjälper till att bekämpa de allt intensivare värmeböljorna på sommaren, dekorerar med bladverk, blommor och frukter och ibland fyller de till och med våra grönområden med läckra dofter.

Eftersom de är små till storleken är de dessutom lättare att hantera när det gäller eventuell beskärning, såväl som i grannskapsrelationer. Kort sagt, dessa är alla värda att upptäckas och beundras, nedan föreslår vi 5 mycket vackra sorter.

Advertisement

Chionanthus virginicus

Chionanthus virginicus

bastus917 (영철 이)/Wikimedia Commons

Det är en stor buske eller ett litet träd som når 6-10 meter i höjd, den kommer från nordöstra och sydöstra USA och är känd för det faktum att dess fantastiska vårblomning liknar ömtåliga snöflingor: under den perioden ser växten faktiskt ut som ett riktigt oemotståndligt vitt moln. Dessutom doftar blommorna väldigt gott och bladen blir gyllengula på hösten, vilket gör växten väldigt dekorativ under större delen av året. Det är en lövfällande växt som inte fruktar kylan och inte behöver beskäras. Den kan även odlas i mycket stora krukor, även om den trivs bäst i öppen mark. Den bör placeras i sol eller halvskugga.

Advertisement

Cornus kousa

Cornus kousa

Pxhere

Det finns många typer av Cornus, men Cornus kousa, den så kallade japanska, men som också finns i sitt naturliga tillstånd i Kina och Korea, är den mest älskade och utbredda varianten i trädgårdar i många delar av världen. Det är ett lövträd av liten storlek och mycket långsam tillväxt, som når en maximal höjd på 4-7 meter och tenderar, som vuxen, att ha en paraplyliknande, lätt pyramidformad form, perfekt för att skapa ljusa skuggade områden utan att beröva marken (eller huset!) på ljus under vintern.

Dess mycket höga prydnadsvärde ligger framför allt i det speciella faktum att den har blad (eller snarare, högblad) som ser ut som vita kronblad, av olika former beroende på sort. De är vanligtvis vita men det finns också delikat rosa varianter. Blomman är en grön sfär i mitten, obetydlig, men sedan producerar växten djupt rosa frukter som också är väldigt dekorativa, ätbara och älskas av fåglar. Bladverket får en fascinerande färg under hösten.

Lagerstroemia indica

Lagerstroemia indica

Famartin/Wikimedia Commons

Ett av de mest populära medelsmå träden är Lagerstroemia indica, som har det speciella med att blomma på sommaren och fylla trädgårdar och alléer med färg. Den kan ha vita, röda, orange, rosa blommor med mera, vilket tillåter extremt scenografiska färgkombinationer i alla miljöer. Den kan växa ensam eller i en häck, även i stora krukor, och har ett mycket vackert rött bladverk på hösten. Den växer långsamt och når en maximal storlek på cirka 4 meter, med en i princip upprätt hållning.

Rönnsumak (Rhus Typhina)

Rönnsumak (Rhus Typhina)

Famartin/Wikimedia Commons

Denna lövfällande buske är väldigt rustik och inte alls krävande odlingsmässigt. Den når en höjd och diameter på cirka 4 meter som vuxen, den blommar på sommaren med gulgröna vippor följt av sfäriska röda frukter, men den verkliga skönheten är på hösten, när bladverket blir lila. Den kan odlas enskilt eller också i grupp.

Japansk mispel (Eriobotrya japonica)

Japansk mispel (Eriobotrya japonica)

Pixabay

Ett mycket elegant tillskott till alla trädgårdar kan ges av den japanska mispeln som har mycket vackra blommor på våren och sedan ätbar frukt på sommaren, som också är mycket dekorativa. Det är en liten vintergrön växt, med en maxhöjd på 8-9 meter men ofta lite mindre. Bladverket är tätt och består av mycket stora och tjocka blad och ger utmärkt skugga under de varma perioderna på året.

Vilka av dessa träd skulle du vilja ha i din trädgård?

Advertisement