Gula fläckar i toaletten: 2 enkla sätt att få dem att försvinna med bara lite citronsyra

av Hilda Maria Morgan

05 Juli 2023

Gula fläckar i toaletten: 2 enkla sätt att få dem att försvinna med bara lite citronsyra
Advertisement

Den ständiga användningen av toaletten tvingar oss att rengöra den ofta och trots detta bildas lätt gula fläckar på porslinet. Vanliga rengöringsmedel lyckas inte alltid få de där irriterande märken att försvinna, men en naturlig och till och med parfymerad ingrediens hjälpa: citronsyra. Detta pulver tillverkat av kristaller som lätt löses upp i vatten har en utmärkt förmåga att rengöra och avfetta och verkar även mot kalkavlagringar, den främsta orsaken till de gulaktiga avlagringarna i toalettstolen. Dessutom är det ett mindre aggressivt ämne än vinäger och också mer miljövänligt.

Att använda citronsyra till rengöringen av badrummet är ett billigt, användbart och enkelt alternativ. Nedan kan du ta reda på hur du får ut det mesta av det.

Creativo

Creativo

Allt du behöver är en svamp, även en som tidigare använts till disk och är lite sliten fungerar bra. Om den har kvar den nötande delen kommer den kunna få kalkfläckarna att försvinna ännu bättre. Beroende på hur du använder citronsyran kan du också behöva en sprayflaska.

Koncentrerad citronsyra: när fläckarna verkar mer ihållande och envisa är det bättre att "attackera" dem på det starkaste sättet. Ta sedan en sked citronsyra och lägg den direkt på svampen som du innan har blött och kramat ur. Använd sedan svampen för att gnugga det vita pulvret mot fläckarna: dess slipande konsistens kommer så småningom, också med hjälp av lite envishet, få bort fläckarna. När du har arbetat på hela ytan behöver du bara spola toaletten. Kom naturligtvis ihåg att bära handskar.

Flytande blandning: för en mer rutinmässig rengöring, när ränderna nyligen har bildats och inte är alltför svåra att ta bort kan du även lösa upp 100 gram citronsyra i en 750 ml sprayflaska. Spraya på alla fläckar och låt det verka i några minuter innan du gnuggar och sköljer. Det kan också bli en rutin att upprepa på kvällen innan du går och lägger dig, vilket gör att citronsyran får verka hela natten.

Och om ingenting verkar fungera? I så fall kan du ta till ett akut botemedel, av den sort som bara bör användas som en sista utväg: superfinkornigt sandpapper. Detta raderar alla verkligt omöjliga fläckar, men sandpapper korroderar oundvikligen den emaljerade ytan på toaletten mer, som därför blir mer porös och benägen att fläckas i framtiden. Det är därför det är bäst att agera i förväg genom förebyggande åtgärder för att undvika att behöva tillgripa de mer aggressiva alltför ofta.

Advertisement