Värmebölja? Förbered dig med en djuprengöring av luftkonditioneringsapparaten

av Hilda Maria Morgan

06 Juli 2023

Värmebölja? Förbered dig med en djuprengöring av luftkonditioneringsapparaten
Advertisement

Oumbärliga allierade i kampen mot sommarvärmen, men luftkonditioneringsapparaterna kan faktiskt komma till nytta året runt, speciellt om de har en avfuktningsfunktion. Det gör att de kommer att användas flera månader om året och både när de är i drift och när de är avstängda så samlas det faktiskt smuts lite överallt i dem.

Om du inte rengör de olika komponenterna riskerar du att andas in all smuts när du slår på luftkonditioneringen igen eftersom de vanligtvis används i slutna miljöer utan ens naturlig ventilation som hjälper till med luftcirkulationen. Hur rengör man dem på bästa sätt? Nedan hittar du en del användbar information.

Advertisement
yeasternstandardtime/Reddit

yeasternstandardtime/Reddit

Börja med att koppla ur apparaten och arbeta med filtren. Ta först bort huvuddelen av dammet med en lämplig och torr trasa, och sedan kan du fortsätta med en tvätt. I det här fallet kan du helt enkelt använda vatten och flytande tvål, som Marseille-tvål eller diskmedel. Skölj och torka med mjuka trasor för att inte lämna några rester. För en idealisk avslutning kan du använda desinfektionsprodukter på de utsatta delarna: vi talar om rengöringsmedel med desinficerande komponenter eller också väteperoxid som ofta används för rengöring i hemmet eller till och med etylalkohol.

Med tanke på att den torra rengöringsfasen (när du dammar i början) kan smutsa ner resten av rummet, är det alltid bättre att utrusta dig i ett stort utrymme, placera delarna på golvet på något gammalt lakan eller en gammal handduk som samlar upp det mesta av smutsen. Det bästa är om du kan arbeta i trädgården eller på en balkong.

Kom alltid ihåg att inte återmontera delarna förrän de är helt torra, för att undvika skador och risker när du slår på apparaten.

En del som kan tvättas oftare och på ett avgjort enklare sätt (genom att ha en pall eller genom att utrusta sig med långa pinnar) är ventilationsgallren som kan rengöras lite som med persienner, och vad gäller lämplig produkt kan du även här använda väteperoxid eller till och med 75 % etylalkohol. För en snabb rengöring kan du också helt enkelt använda vatten och diskmedel.

Det är värt att göra denna rengöring ett par gånger om året, före och efter högsäsong, för att se till att du har sanerade apparater och även förhindra att mögel bildas med tiden.

Advertisement