Rosmarinalkohol: det uråldriga naturliga läkemedlet med tusen fördelar som inte kostar något

av Hilda Maria Morgan

02 Augusti 2023

Rosmarinalkohol: det uråldriga naturliga läkemedlet med tusen fördelar som inte kostar något
Advertisement

Rosmarin är en av de mest använda aromatiska växterna, med en omisskännlig doft och smak i köket, den har även många andra användningsområden inom örtmedicinens värld och som naturläkemedel för välbefinnandet. I detta avseende talar vi om örtmedicin, en form av uråldrig medicin som studerar växternas egenskaper för att utnyttja deras terapeutiska kapacitet. Rosmarin är en mycket viktig resurs i denna mening: avkok av denna ört, eterisk olja och till och med den så kallade rosmarinalkoholen används.

Det är en produkt som kan köpas eller tillredas hemma, och som är användbar för utvärtes bruk på många sätt. Ta reda på mer genom att läsa vidare.

 

Creativo

Creativo

Fördelarna med rosmarinalkohol är flera: det kan hjälpa till att behandla febersymptom, fräscha upp huden och ge den lättnad; likaså är det ett bra hjälpmedel under en förkylning eller influensa. Det har en avslappnande effekt och fungerar också som ett desinfektionsmedel och används även vid behandling av stukningar, led- och ländryggssmärtor eller vrickningar. Dessutom har den en antiseptisk verkan som är användbar vid behandling av seborroisk dermatit, och används också ofta vid behandling av åderbråck och för att lindra trötta ben. Det är till och med användbart för att ge massage!

Allt detta tack vare kombinationen av alkohol och rosmarinens lugnande och medicinska egenskaper. Med tanke på att det är en kraftig växt som är lättodlad och snabbväxande, och vill du inte ägna dig åt odling är det fortfarande lätt att köpa rosmarin, så är det värt att veta hur man förbereder rosmarinalkohol hemma!

För att tillreda rosmarinalkohol hemma behöver du bara:

  • en halv liter etylalkohol (desinfektionsmedel för medicinskt bruk)
  • 3 kvistar färsk rosmarin (gärna nyskuren), cirka tio centimeter långa vardera

Processen är verkligen lätt.

1.       Öppna förpackningen med alkohol, och om du använder mer än en, häll allt i en glasburk som du måste ha steriliserat perfekt innan.

2.       Stoppa in rosmarinkvistarna och se till att de är helt täckta av alkoholen. Om inte, skär dem så att varje del täcks helt av vätskan.

3.       Stäng flaskan eller burken tätt och låt dra i 2 eller 3 dagar.

Din rosmarinalkohol är redo att användas! Många av dess användningsområden inkluderar att massera den på huden (som för att behandla muskelsmärta, till exempel), men var noga med att inte ta produkten på sår eller låta den komma i kontakt med slemhinnorna, eftersom den är irriterande.

Eftersom det är ett botemedel som används på kroppen, försäkra dig om att du inte skulle få några allergiska reaktioner och om du är osäker sök medicinsk rådgivning från en expert.

Advertisement