Bekämpa damm i hemmet: 4 recept för att enkelt förbereda parfymerade sprayer

av Hilda Maria Morgan

08 Augusti 2023

Bekämpa damm i hemmet: 4 recept för att enkelt förbereda parfymerade sprayer
Advertisement

Visst är det irriterande att se damm som täcker varje yta med en tunn slöja, från möbler till tv-skärmar och liknande, och vilken kamp är det inte att alltid flytta allt för att dammsuga och göra ett perfekt jobb... Som sedan måste upprepas med en bra kadens, med tanke på att dammet har för vana att alltid dyka upp i huset och vara helt synligt.

När det inte finns tid eller sätt att arbeta med en dammsugare utrustad med användbara tillbehör för varje utrymme som behöver dammas och du måste skynda dig för att få bort dammet som täcker möblerna, vad kan du då göra? Vi vet att vi kan använda oss av dammfångande dukar, som de i mikrofiber. Men får de verkligen upp allt damm, eller samlar de bara lite och sprider ut resten?

Faktum är att den andra hypotesen ofta inträffar, men vi kan lösa detta med ett enkelt botemedel: en gör-det-själv-dammfångarspray. Här är några användbara alternativ.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • För trämöbler, en klick olivolja: blanda, i en sprayflaska på minst 750 ml, en halv liter destillerat vatten, 200 ml vit vinäger och 2 matskedar olivolja. Om du bara vill parfymera denna blandning lite, tillsätt 5-10 droppar eterisk olja efter behag. Om det har varit dammigt under en längre tid, tillsätt även en droppe (och inte mer) diskmedel eller Marseille-tvål.

    Skaka ordentligt före användning och spraya sprayen direkt på trasan, utan att blötlägga den utan fukta den bara något, så att pulvret lättare kan fästa och inte sprids runt.

  • Men om du vill undvika vinäger på träet eftersom du är rädd att det kan matta det i längden, eller om du måste damma andra ytor i ömtåliga material, välj då ett recept med Marseille-tvål som följande: 500 ml av destillerat vatten, 2 matskedar tvål flytande Marseille (eller så kan du lösa upp tvålflingor i vatten och låt det svalna), 5-10 droppar eterisk olja efter behag (valfritt). När det gäller användning gäller de indikationer som nämnts för den tidigare metoden.
  • Vill du inte ha en vätska som till och med är vagt klibbig? Sedan kan du också begränsa dig till att lösa två eller tre matskedar natriumbikarbonat i en halv liter vatten, och använda det enligt indikationerna ovan.
  • En annan snabb metod, som dock bör undvikas på trä, marmor och granit (eller andra ömtåliga ytor), är att spraya en blandning av vatten och vit vinäger i lika delar direkt på dammduken. Vinägerns sura lukt försvinner inom några minuter.

Vilken metod föredrar du för att damma och deodorisera ditt hem?

Advertisement