Tvättmaskin som dansar vid varje tvätt? Lös problemet med dessa enkla tips

av Hilda Maria Morgan

03 Juli 2023

Tvättmaskin som dansar vid varje tvätt? Lös problemet med dessa enkla tips
Advertisement

Tvättmaskinen är på, centrifugeringscykeln startar och dånet som ekar i hela huset som om en galen djurflock sprang över golvet sätter igång. Denna trumkonsert beror ibland på att man använder en gammal eller mycket välanvänd utrustning. Och i så fall finns det lite du kan göra förutom att fixera den eller byta ut allt. Men väldigt ofta är lösningen mycket enklare än så.

Det finns faktiskt metoder som kan bidra till att reducera vibrationerna, som syftar till att stabilisera tvättmaskinen som därmed vinglar mindre, samt gör att den producerar mindre ljud. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Den främsta orsaken bakom allt ljud och vibrationer är tvättmaskinens position, eller snarare dess balans. Faktum är att det är nödvändigt att kontrollera att den är placerad perfekt plant, utan att den lutar åt ena sidan eller den andra.

Hur ska man förstå det för att sedan veta var och hur man ska ingripa? Den enklaste metoden är att använda sig av ett vattenpass. Luftbubblan talar om för dig om apparaten står plant eller inte. Och sedan kan du ingripa med material under tvättmaskinen där det behövs.

Advertisement
Gianna/Amazon

Gianna/Amazon

Det är också användbart att veta att det finns särskilda fötter på marknaden, vars höjd är justerbar och som gör att du kan åtgärda eventuella problem av denna typ. När tvättmaskinen står plant kommer den att tendera att vibrera mycket mindre under de intensiva tvätt- och centrifugeringsfaserna.

Ett annat inköp som kan visa sig användbart är en speciell halkfri matta, tjock nog att dämpa vibrationerna. Det är en extra pryl som på egen hand inte utför mirakel men som tillsammans med de knepen hjälper.

Men om problemet kvarstår kommer det att vara nödvändigt att undersöka tillståndet för stötdämparna, som är just de komponenter som är utformade för att minska vibrationerna i tvättmaskinen till ett minimum. Dessa finns vanligtvis vid basen av apparaten. Du kan ta bort dem själv för att rengöra, smörja dem och sedan sätta tillbaka dem där de var, det finns helt säkert användbara tutorials online för att göra detta själv. Men eftersom du måste vända tvättmaskinen upp och ner är det bättre att ta hjälp av någon eller, om du inte är bekant med liknande reparationer, kontakta en yrkesman.

Advertisement