10-stegsmetoden för att permanent bli av med möss

av Hilda Maria Morgan

05 Juli 2023

10-stegsmetoden för att permanent bli av med möss
Advertisement

Vi vet alla hur obehagligt ett mössangrepp är i hemmet: förutom att orsaka många skador på vårt hem, kan de också orsaka olika sjukdomar och av denna anledning är det tillrådligt att göra sig av med dem så snart som möjligt.

Först och främst är det viktigt att förebygga, vilket kan implementeras genom att täta varje spricka eller springa från vilka de skulle kunna ta sig in och ta bort alla spår av mat och vatten som skulle kunna locka in dem till våra hem. Ett annat sätt att förhindra angrepp på är också att begränsa oredan i utomhusområdena och i garaget så att mössen inte har något utrymme att bo på, samtidigt som att skaffa ett av mössens naturliga rovdjur, såsom ugglor eller katter, är ett annat mycket användbart förebyggande medel.

Om dessa förebyggande metoder misslyckas finns det flera alternativ för att göra sig av med dessa ovälkomna gäster; nedan förklarar vi hur.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Reglerna för att förebygga mössangrepp kan också användas vid eliminering av möss; vi listar en serie operationer som kan genomföras:

1.       Plugga igen hål: möss kan ta sig in även i de minsta springorna, så det är viktigt att inspektera ditt hem och täppa till eventuella hål för att förhindra att andra möss kommer in.

2.       Underhåll: det är av grundläggande vikt att alltid hålla underhållet av huset uppdaterat; byt ut spruckna eller trasiga dörr- och fönstertätningar och täck yttre ventiler, se till att täta eventuella luckor runt luftkonditioneringsapparater också.

3.       Ta bort mat och vatten: möss stannar inte länge i ett hem som inte erbjuder dem mat; håll alltid ditt kök rent, förvara mat i lufttäta behållare och reparera eventuella vattenläckor, täta och töm soporna regelbundet.

4.       Ordning och renlighet utomhus och i garaget: ta bort ogräs, buskar och skräp nära huset och förvara ved på avstånd från ditt hems ytterväggar. Även ordningen och städningen i garaget är avgörande för att förhindra möss från att hitta skydd och näring så att de börjar bygga bon där.

5.       Naturliga repellenter: pepparmyntsolja uppskattas inte av möss och kommer på ett naturligt sätt hålla dem borta från dina hem. Du kan också tillreda en spray med en tesked pepparmyntsolja i 750 ml vatten.

6.       Rovdjur: överväg att skaffa en katt för att hålla ditt hem fritt från gnagare. Katten kommer att hålla dig sällskap och hjälpa dig att hålla dig varm när han inte är på jakt.

7.       Återvinning: även kattsand kan vara mycket användbart för att hålla möss borta; utströdd runt huset, det kommer att sprida lukten av din katt och avskräcka alla inkräktare.

8.       Ultraljud: om du föredrar att lita på teknik, skaffa dig en ultraljudsapparat, den kommer att avge irriterande ljud för gnagare som håller dem borta. Var försiktig om du har en hund eller en katt det kommer att irritera dem också.

9.       Fällor: om du vill ha ett mer humant förhållningssätt till problemet, köp eller gör fällor och släpp ut mössen minst 1,5 km från ditt hem.

10.   Förhindra framtida angrepp: följ alla dessa steg över tid och mössen kommer att hålla sig borta från ditt hem för all framtid.

Om inget av dessa steg fungerar kan du överväga att använda kemiska gifter eller fällor, men om du har drabbats ett allvarligt angrepp rekommenderar vi att du ringer in en yrkeskunnig.

Lycka till med musjakten!

Advertisement