Vattnar du dina växter för mycket? Ta reda på det med hjälp av dessa 7 tecken

av Hilda Maria Morgan

15 Augusti 2023

Vattnar du dina växter för mycket? Ta reda på det med hjälp av dessa 7 tecken
Advertisement

Överdriven bevattning är, enligt experter, den främsta orsaken till förlust av krukväxter eller lägenhetsväxter, som är mycket känsligare för vattensjuka än växter i öppen mark. För att undvika att oavsiktligt skada dina växter genom att vattna dem för mycket, tänk på att bevattning måste ske frekvent men inte överdrivet, i de flesta fall räcker det att se till att jorden alltid är lätt fuktig.

Men om du är osäker på om du redan har överdrivit med vatten finns det flera signaler med vilka dina växter berättar att de har "druckit för mycket" och att lära sig känna igen dem är viktigt för att rätta till sina misstag och rädda ens växter. Nedan avslöjar vi de 7 tecknen på att dina växter har blivit övervattnade och hur du kan korrigera det.

plant-your-seeds/Reddit

plant-your-seeds/Reddit

1.       Ödem: är bland de allra första symtomen på överdriven bevattning, det uppstår eftersom avdunstningen är mindre än vattenabsorptionen. Det är mycket vanligt hos ettåriga pelargoner, peperomioroch murgröna, det uppträder med blåsor på undersidan av bladen, som kan brista och lämna ärr.

2.       Bruna blad: när bladen på dina växter blir bruna och torra i ändarna betyder det att du för ofta glömmer att vattna dem, men när hela bladet blir brunt, ruttnar och faller av betyder det att problemet är det motsatta, dvs en överdriven bevattning.

3.       Gula blad: även en gulfärgning av bladen kan vara symptom på överskott av vatten; i detta fall uppstår det med början från basen, där bladen är äldre, och efter de blivit gula faller bladen av. Detta fenomen förekommer vanligtvis hos glansiga växter som flamingoblomssläktet, jasmin eller gardeniasläktet. Var mycket försiktig i det här fallet, för ibland kan bladen bli gula på grund av näringsbrister eller överdrivet högt pH i jorden; se också till att basalbladsfall inte är ett naturligt fenomen i din växt.

4.       Mögel: om du märker att mögel dyker upp på markytan kan det betyda att plantan börjat ruttna. I många fall löses detta problem genom att man vattnar plantan vid basen snarare än i mitten, där vatten kan fastna i bladverket.

5.       Mjuka stjälkar: även stjälkarna kan ruttna på grund av överskott av vatten; i detta fall kommer de att bli mjuka, särskilt hos arter med tätt placerade stjälkar.

6.       Svampflugor: en övervattnad växt är ett lätt byte för skadedjur. Speciellt svampflugor lever och lägger sina ägg i jorden som omger alltför fuktiga växter, du kan enkelt eliminera dem genom att låta jorden torka helt innan du fortsätter med en ny bevattning.

7.       Vissning: om rotröta utvecklas kan växten inte längre utvinna näring ur jorden och börjar vissna. I det här fallet kan det därför verka som att plantan behöver mer vatten, när den istället har för mycket.

Advertisement

Förebygg eller korrigera fel

Förebygg eller korrigera fel

molecularkitten/Reddit

Hur gör man då om ens växter har vattnats för mycket? Experter föreslår att du tar bort växten från sin kruka och placerar den i en skål ovanpå överlappande lager av tidningspapper. Efter en natt kan de ruttnande rötterna tas bort och plantan planteras om i en ny tvättad behållare.

Hur kan du göra för att undvika att göra samma misstag igen? För växter som gillar ett minimum av fukt, kännjorden regelbundet och vattna när ytan känns torr. För växter som lever i torrare klimat, såsom suckulenter, se till att jorden är torr inte bara på ytan utan även på de första 2 centimeternas djup.

Observera dina växter, de berättar vad de behöver.

Advertisement