Hur man permanent blir av med matfjärilar med rätt fälla

av Hilda Maria Morgan

22 Juni 2023

Hur man permanent blir av med matfjärilar med rätt fälla
Advertisement

Plodia interpunctella eller matfjärilar är en stor olägenhet i våra kök som de flesta säkert har råkat ut för minst en gång. Faktum är att dessa små insekter livnär sig på torra livsmedel som mjöl, spannmål, baljväxter, torkad frukt, socker och kakao och bosätter sig ofta i våra skafferier genom att ta över våra matförråd.

Dessa fjärilar är kapabla att fortplanta sig med en oerhört hög hastighet, eftersom en enda hona kan lägga upp till 300 ägg; just av den anledningen är det nödvändigt med den snabbaste möjliga åtgärden så att vi lättare kan göra oss av med dem för alltid.

Det finns många botemedel som vi kan använda för att bli av med dem, men när ingen verkar fungera verkar den enda möjliga lösningen vara användningen av självhäftande fällor. Låt oss tillsammans ta reda på hur man bäst använder dem för att permanent eliminera dessa jobbiga insekter.

Advertisement
Mvuijlst/Wikimedia Commons

Mvuijlst/Wikimedia Commons

De självhäftande fällorna är enkla kartongark täckta med ett klibbigt ämne och impregnerade med ett ämne vars lukt liknar feromonerna hos malhonor. Attraherad av lukten närmar sig de manliga exemplaren och fångas i fällan; på så sätt kommer de inte att kunna befrukta honorna, som kommer att avsluta sin livscykel utan att lägga ägg vilket sätter stopp för angreppet.

För att dessa fällor ska vara effektiva och långvariga krävs dock några noggrannheter:

  • Kontrollera all mat i skafferiet, särskilt spannmål, mjöl och mjölbaserade produkter, eliminera alla som innehåller larver eller filament från dem.
  • Kontrollera även alla möbler i köket, inklusive sprickor och baksidor, men även väggar, golvlister och förseglade förpackningar. Rengör allt med en desinficerande produkt eller ättika.
  • Byt ut de klibbiga fällorna regelbundet och placera dem på strategiska platser i ditt skafferi.

Du kan också ta hjälp av ett enkelt naturligt trick, som gör att du kan hålla irriterande insekter borta: apelsin med kryddnejlika. I slutet av städningen, häng upp en apelsin i skafferiet som du har stuckit in kryddnejlika i: ​​den genomträngande lukten av kryddan kommer att hålla fjärilarna borta från ditt skafferi.

Är du redo att skydda ditt skafferi?

Advertisement