6 användbara tekniker för att hålla geckoödlor borta från hemmet på ett naturligt och säkert sätt

av Hilda Maria Morgan

26 Juni 2023

6 användbara tekniker för att hålla geckoödlor borta från hemmet på ett naturligt och säkert sätt
Advertisement

Geckoödlor är ofarliga reptiler som är mycket vanliga i städer, men de flesta av oss skulle föredra om de inte tog sig in i våra hem. I likhet med ödlor är dessa reptiler cirka 20 centimeter långa och deras fotkuddar gör så att de kan klättra på väggar och tak; deras hud är vanligtvis spräcklig, grå och beige. Vissa tropiska arter har ljusare färger, medan endast ett fåtal exemplar ändrar färg för att smälta in i miljön.

Geckoödlor är inga farliga djur och har den stora fördelen att de städar upp området där de lever från irriterande insekter som flugor och myggor; förr i tiden sågs dessutom deras förmåga att regenerera svansen som en symbol för återfödelse, varför de ansågs vara lyckobringare. Men deras spridning är mycket snabb och frekvent: honorna lägger 2 eller 3 ägg åt gången, som kläcks på 1 eller 2 månader.

Så hur kan man hålla dem borta från hemmet på ett naturligt sätt? Vi avslöjar 6 användbara tekniker här nedan.

Advertisement
Francois Mignard/Wikimedia Commons

Francois Mignard/Wikimedia Commons

Om du inte gillar närvaron av geckoödlor i hemmet kan du använda dig av några enkla lösningar:

  • Täta sprickor och springor: geckoödlor använder vanligtvis sprickor i väggar, dörrar och fönster för att gömma sig och lägga sina ägg. Så se till att täta dem noggrant för att förhindra att de kommer in i ditt hem;
  • Rengöring: geckoödlor attraheras av närvaron av insekter som de livnär sig på, varför en grundlig rengöring som eliminerar flugor, spindlar och myggor kommer att avskräcka dem från att komma in i ditt hem. Att direkt ta bort matrester och installation av myggnät på fönstren kan också vara användbart för detta ändamål.
  • Äggskal: äggskalens svavellukt uppskattas inte av geckoödlor, eftersom det påminner dem om fåglar som är deras naturliga rovdjur. Svavlet skapar också en obehaglig brännande känsla på buken. Placera därför några skal på de platser som vanligtvis besöks av geckos, byt ut dem var tredje vecka. Geckoödlorna kommer snabbt att försvinna.
  • Vitlök och schalottenlök: på samma sätt som äggskal innebär även dessa två lökar en obehaglig lukt för geckoödlorna. Hacka dem och placera dem nära ingångspunkterna för att hålla dem borta.
  • Vinäger, citron och chili: du kan skapa en spray genom att späda dessa 3 ingredienser i en sprayflaska med lite vatten, du kommer att skapa en blandning vars lukt är inte uppskattas av geckoödlorna. Chili är dessutom irriterande för hud och ögon för dem. Spraya det på områden som vanligtvis besöks av geckoödlor.
  • Citrongräs: denna växt, med sin starka och stickande lukt kan avvärja inte bara insekter utan också geckoödlor. Du kan använda den i spray, bränna ett ljus eller rökelse med citrongräsadoft eller införskaffa växten.

Hur håller du geckoödlor borta från ditt hem?

Advertisement