Hur ofta bör vi tvätta kläderna vi använder? Det finns en regel som hjälper till att fastställa detta

av Hilda Maria Morgan

11 Juli 2023

Hur ofta bör vi tvätta kläderna vi använder? Det finns en regel som hjälper till att fastställa detta
Advertisement

Att tvätta kläder är en av de viktigaste vanorna för att säkerställa ordentlig hygien i vardagen, men kanske gör vi det för ofta, eller inte tillräckligt ofta. Det finns många faktorer som påverkar valet av när man ska tvätta: vilken typ av fläck och smuts som vi måste ta bort, vilken typ av tyg, men också tiden det tar att tvätta och hur man hänger den, detta påverkar hur vi organiserar relaterade sysslor vid de mest lämpliga tiderna på veckan.

Det finns dock en generell riktlinje som fungerar lite som en grundregel, och som är kopplad till hur vi använder kläder.

Advertisement
Creativo

Creativo

Faktum är att det kriterium som fungerar som den viktigaste avgörande regeln är hur varje plagg används. Låt oss förklara oss bättre: allt som är mer i kontakt med kroppen bör tvättas oftare och vice versa. Så underkläder som kommer i kontakt med huden måste tvättas efter varje användning (trosor, kalsonger, strumpor, linne, till exempel), eventuellt kan man vänta lite mer med de plagg som är ömtåligare, som vissa behåar eller strumpbyxor. Men inte heller med dessa bör man vänta för länge, om det inte handlar om sportbehåar, som istället bör läggas tvättmaskinen efter varje användning.

Mellanvägen är t-shirts och byxor: vi förstår själva att om de blir väldigt smutsiga, speciellt om de svettas, blod eller typer av smuts på grund av mat som skapar mer envisa fläckar, måste vi skynda oss att tvätta, annars kommer fortfarande att kunna bära så länge näsan och ögonen inte varnar oss för att det är dags att lägga allt i tvättmaskinen.

Med koftor, tröjor och jackor och kappor, som du kanske redan har gissat, kan man vänta länge, förutom givetvis när det gäller svåra fläckar som kan orsakas av någon speciell anledning.

Det finns dock kategorier av kläder som nästan aldrig bör tvättas. En av dessa verkar vara jeans: att göra det för ofta ändrar deras färg och framför allt deras passform, så de bör tvättas bara när du verkligen måste, kanske efter 3 eller 4 gånger som vi burit dem och inte innan, men du kan också vänta längre, upp till 10 gånger, om vi inte har svettats och de inte fyllts med annan typ av smuts.

Hur ofta brukar du tvätta dina kläder?

Advertisement