7 krukväxter som du kan ställa ut på sommaren

av Hilda Maria Morgan

22 Juni 2023

7 krukväxter som du kan ställa ut på sommaren
Advertisement

Det finns många krukväxter som kan flyttas ut under sommaren. Utomhusluften kommer inte bara att göra dem finare och frodigare utan dessutom mer robusta och motståndskraftiga mot yttre omständigheter. Rätt tillfälle att göra detta på är när nattemperaturerna stabiliserats på mellan 12 och 14 grader, eftersom majoriteten av våra krukväxter är av tropiskt eller subtropiskt ursprung och därför växer spontant i mycket varma och fuktiga miljöer och kan dra nytta av en sommarsemester på balkongen eller i trädgården.

När du ställer ut dina krukväxter kommer du omedelbart att se de första fördelaktiga tecknen med en anmärkningsvärd vegetativ utveckling, förutsatt att deras specifika behov respekteras, särskilt när det gäller ljusförhållanden. Så vad är det för krukväxter som du kan flytta ut under sommaren? Nedan listar vi 7 sådana växter.

Advertisement

1. Yuccapalm

1. Yuccapalm

picodevida/Reddit

Yuccapalmen kan dra nytta av en sommar utomhus eftersom den tål höga temperaturer, upp till 30 grader på sommaren. Denna växt är dock mycket känslig för direkt solljus och vind och det är därför lämpligt att ställa den på ett halvskuggigt område och i skydd från vindpustar.

Advertisement

2. Aloe vera

2. Aloe vera

Eiskoenigin/Reddit

Att odla denna växt utomhus är ganska riskabelt i mycket fuktiga eller regniga områden där solen inte skiner så många timmar om dagen; men du kan ta med den ut när temperaturen är stabil och mellan 18 och 30 grader, men var uppmärksam på fukt som kan orsaka röta och se till att jorden alltid är blöt under långa perioder. Placera den på en mycket solig plats, där kommer den att må bra och växa sig frodig.

3. Suckulenter

3. Suckulenter

Pixabay

Liksom Aloe vera kan alla suckulenter dra nytta av en sommar utomhus på en mycket varm och gärna mycket solig plats. Direkt solljus är som ett riktigt universalmedel för dessa växter som kommer att växa snabbt och frodigt.

4. Anthurium

4. Anthurium

crunchystomps/Reddit

En annan växt av tropiskt ursprung är kallan som därför är van vid ett varmt och fuktigt klimat, som på sätt ock vis efterliknas inne i våra lägenheter med vinteruppvärmning och kontinuerliga sprayningar på växtens blad. På sommaren kan du gärna flytta ut den utomhus, håll den alltid mycket fuktig och placera den så att den utsätts rikligt med ljus, så länge det inte är direkt.

5. Svärmorstunga

5. Svärmorstunga

Reddit

Svärmorstunga är en mycket robust växt som inte kräver mycket skötsel, den är van vid varma och fuktiga klimat och kan ha stor nytta av en sommar utomhus på en solig plats. Var uppmärksam på temperaturerna: du måste ta in den igen när temperaturen sjunker under 15 grader.

Advertisement

6. Dracena

6. Dracena

HandyAndy/Reddit

Dracenasläktet är en annan regelbunden gäst i våra hem, tack vare dess randiga blad som gör den till ett fantastiskt dekorativt element. Växten står emot temperaturer över 12 grader, så på sommaren kan du flytta ut den utomhus till en mycket ljus plats men placera den inte i direkt solljus.

7. Ormbunkar

7. Ormbunkar

bananabread23/Reddit

Slutligen kan även vissa ormbunkar blomstra frodigt om de tillbringar en sommar utomhus. Några exempel är venushår och hjorttunga. Till skillnad från de tidigare föredrar dessa växter en skuggig plats och måste skyddas från starka vindar och sommarstormar. Se till att de vattnas regelbundet och ta in dem igen när temperaturen sjunker under 8 grader.

Har du någonsin provat att ställa ut dina krukväxter utomhus?

Advertisement