Tvättmaskinen alltid på topp: ett glas per gång räcker och du kommer att spara både pengar och ansträngning

av Hilda Maria Morgan

13 Juni 2023

Tvättmaskinen alltid på topp: ett glas per gång räcker och du kommer att spara både pengar och ansträngning
Advertisement

Tvättmaskinen är en stor räddning i hemmet: rena kläder, sanerat hushållslinne så att vi till exempel kan sova bättre och för tusen andra användningsområden som är väsentliga i vår vardag. Så det slutar med att vi använder den ofta och med tiden bildas det kanske kalk eller smutsavlagringar i de svårstädade områdena av apparaten och efter ett tag blir tvätten inte helt ren. Som konsekvens slutar det ofta med att vi tvättar saker och ting en andra gång, eftersom det kanske fortfarande finns kvarvarande fläckar eller dålig lukt, eller så ökar vi doserna av tvättmedel i hopp om att tvätten ska bli bättre: allt detta leder till större energiförbrukning, vilket vi egentligt skulle kunna vara utan genom att undvika att köra tvättmaskinen i onödan.

Och alla medel vi behöver, får plats i ett glas!

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Grovt salt mot fläckarna: till icke ömtåliga tyger kan du använda grovsalt. Ett tre fjärdedelar fullt glas, som du häller direkt i trumman, hjälper till exempel mot svettfläckar.
  • Grovt salt och bikarbonat för underhåll: tillsätt en matsked grovt salt och en tesked bikarbonat i ett glas vatten, blanda och häll i diskmedelsfacket. Kör en tom tvätt på det här sättet en gång i månaden.
  • Citronsyra: häll ett glas citronsyra i trumman och starta en tom tvätt på en medelhög temperatur (40-60° går redan bra). Detta är också ett naturligt sätt att använda dig av när du känner att det luktar unket när du öppnar tvättmaskinen.
  • Vit vinäger: även i detta fall, ett glas i trumman eller i tvättmedelsfacket, innan en tom tvätt körs. Kom dock ihåg att vinäger kan förstöra gummitätningarna inuti apparaten i längden, så det är bäst att inte överdriva med detta medel.

Alla dessa åtgärder måste dock åtföljas av de vanliga reglerna och försiktighetsåtgärderna vid användning av tvättmaskinen: ladda den aldrig för mycket, rengör tätningen och tvättmedelsfacket ofta för hand, och glöm framför allt inte att max varannan månad ta isär och noggrant tvätta filtret på tvättmaskinen, vilket ofta är orsaken till många funktionsfel eller överdriven elförbrukning.

Advertisement