Vita handdukar: få dem att bli vita som om de vore nya med 3 enkla medel

av Hilda Maria Morgan

16 Juni 2023

Vita handdukar: få dem att bli vita som om de vore nya med 3 enkla medel
Advertisement

Handdukar, badrockar och alla andra frottéhanddukar som används i hemmet är ofta vita: även om de i andra färger kan vara fina, är det klassiska valet med vita handdukar valet som mest ger intrycket av renhet och det är också på vita handdukar som vi genast märker eventuella rester av envis smuts. Av denna anledning är det alltid det föredragna valet på hotell och spa. Det är dock obestridligt att färgen också är svår att underhålla: det är tyg som måste tvättas ofta och på höga temperaturer, vilket gör att de med tiden riskerar att bli gula eller gråa och förlorar sin ursprungliga prakt.

Det finns dock metoder att använda för att bevara handdukarnas vithet längre, och du kan ta reda på mer genom att läsa nedan.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

  • Natriumperkarbonat: det är en av de vanligaste komponenterna i de alla tvättmedel på grund av dess desinficerande och blekande kapacitet. Den kan dock även användas separat, eller hellre: du kan välja att lägga till en sked till varje tvätt, just för att förstärka den blekande effekten, eller kanske tvätta till och med bara med pekarbonat, lite Marseille-tvål och sedan vinäger, som används innan sköljning, som sköljmedel. Eftersom det rekommenderas att använda pekarbonat för att tvätta resistenta plagg och alltid på en temperatur som är högre än 40 eller 50° så är hushållslinne som handdukar och frotté perfekta kandidater.
  • Bikarbonat: detta hjälper också på liknande sätt. Lägg till en sked eller två direkt i trumman innan du startar en tvätt.
  • Väteperoxid: du kan lägga till ett halvt glas av det i trumman (alltid som ett extra till de vanliga tvätt- och sköljmedel du använder), men i så fall blir det överflödigt att också använda (om du brukar göra det) milda blekmedel.

    Annars är det bekvämt att förbehandla kläder med detta ämne. Du behöver bara sänka ner dem i en balja med varmt vatten som du lägger till ett glas väteperoxid i, låt verka i en timme innan du kramar ur handdukarna och går vidare med en vanlig tvätt. Innan du går vidare med tvätten kan du också strö lite bikarbonat på eventuella mer tydliga fläckar, gnugga för hand men försiktigt, tvätta sedan i tvättmaskinen.

Har du någon favoritmetod för att bleka handdukar och frotté?

Advertisement