Tveka inte när du packar: prova 5-4-3-2-1-metoden

av Hilda Maria Morgan

13 Juni 2023

Tveka inte när du packar: prova 5-4-3-2-1-metoden
Advertisement

Att resa är ett av livets största nöjen, men vilken ångest när det kommer till att leka tetris med saker att ta med på en resa för att inte överskrida bagagegränserna. Att hitta kompromissen mellan att packa allt du behöver när du reser, men också att lämna utrymme för några inköp att ta med tillbaka hem, allt utan att behöva betala en förmögenhet för extra bagage är verkligen ett svårt pussel att lösa.

Så varför inte bli av med problemet och verkligen bara ta med det allra nödvändigaste? Naturligtvis är det vad vi ofta tvingas göra, men ofta händer det att vi gör misstag som vi ångrar när vi väl är borta och inte har just det där som skulle ha varit användbart. Lösningen? Det kan vara att pröva en metod som verkar nästan vetenskaplig: det som kallas "5-4-3-2-1".

Advertisement
Timur Weber/Pexels

Timur Weber/Pexels

Det är inte en rebus, inte heller en nedräkning, utan ett effektivt memorandum för att komma ihåg de idealiska (eller åtminstone rekommenderade) kvantiteterna av olika kategorier av kläder och accessoarer som vanligtvis är användbara när du åker på semester.

Specifikt hänvisar dessa gyllene reseproportioner till:

  • 5 toppar: oavsett om det är tröjor, t-shirts, linnen eller något annat, det beror på vilken typ av resa du ska göra, vart, under vilken period.
  • 4 byxor/kjolar: dessa bör kunna kombineras med topparna, efter stil och användning.
  • 3 klänningar – eller kanske one piece, eller i alla fall ett stycke plagg; 3 par skor (som också skulle kunna bli två).
  • 2 baddräkter (som kanske kan ersättas med annan utrustning för specifika sportaktiviteter, om du inte ska till stranden utan vill röra på dig); och 2 väskor (en större och en mindre, eller en som är det eleganta alternativet till ryggsäcken som vi redan har på oss när vi reser... Kort sagt, vi spelar efter behag med detta kort).
  • 1 klocka, 1 hatt, 1 par solglasögon: med tillbehör behöver du bara hitta den mest mångsidiga och universella, så att du inte behöver oroa dig för att matcha eller inte ha med dig något.

Med en sådan lista kommer du verkligen att ta med dig en hel del saker som täcker en mängd olika tillfällen: denna packning skulle kunna räcka för 2 eller 3 veckors semester eller ännu längre, om du har möjlighet att tvätta lite kläder då och då! Och om vi har att göra med plagg gjorda av inte alltför tunga och tjocka tyger, med de olika vik- (och rullnings-) metoder för var och en, kommer de att ta upp ytterst liten plats, och den kan minskas ännu mer om vi använder påsar för att vakuumförpacka dem (det finns de som kan användas även bara genom att klämma på dem för hand, utan att behöva använda en dammsugare).

En ytterligare fördel med denna metod? Det kommer att vara lättare att kontrollera listan när vi packar igen för att åka hem, utan att behöva rädd för att glömma något på hotellet. Vad tycker du, skulle du kunna tänka dig att prova denna metod?

Advertisement