Ingen torktumlare? Ta hjälp av tvättmaskinen för att torka tvätten snabbare

av Hilda Maria Morgan

14 Juni 2023

Ingen torktumlare? Ta hjälp av tvättmaskinen för att torka tvätten snabbare
Advertisement

När vädret är soligt och blåsigt är det nästan ett nöje att tvätta (vi betonar det "nästan"), om så bara för att vi enkelt kan hänga kläderna utomhus eller nära ett fönster och låta dem torka naturligt – vilket är ofta den bästa lösningen för att bättre bevara dem och undvika risken för dålig lukt.

Under dystra dagar, eller när det är kallt, blir det hela mer betungande om du inte har en torktumlare som halverar tiderna... Om du inte, där det är möjligt, använder något av programmen på själva tvättmaskinen! Läs vidare för att förstå vad det handlar om.

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

Vi vet alla att valet av rätt program för varje typ av tyg är ett grundläggande steg för att tvätta på bästa sätt. Dessutom vet vi att centrifugen är en värdefull allierad när det gäller att ta bort överflödigt vatten från kläderna som tvättas, men det är också sant att den drar energi och framför allt kan vara aggressiv mot vissa ömtåligare tyger.

Med allt detta i åtanke kan vi alltså utnyttja centrifugeringsprogrammet som ett slags botemedel för att råda bot på bristen på torktumlare och för att försöka få torra kläder på kort tid.

Hur gör man? Vänta bara tills apparaten har avslutat det valda programmet och, istället för att ta ut tvätten ur trumman, lämna den där. Men med ett tillägg: lägg in en torr, ren handduk inuti trumman, mitt bland resten av tvätten. För att undvika ludd är det bäst att matcha färgen på handduken med den på de tvättade kläderna så gott det går. Att lägga in handduken kommer göra att den kan absorbera allt vatten som släpps ut av tygerna under den extra centrifugeringsfasen, och samtidigt hjälper det till att skydda tygerna lite.

Vi vill dock påminna om att vid tvätt av ull, siden, linne och andra mycket ömtåliga tyger rekommenderas det inte att öka centrifugeringshastigheten eller förlänga dess varaktighet. I andra fall kan dock ett enkelt trick som detta vara en räddning när du har bråttom!

Advertisement