Från BBQ till campingliv: korktricket kan vara en riktig livräddare

av Hilda Maria Morgan

08 Juni 2023

Från BBQ till campingliv: korktricket kan vara en riktig livräddare
Advertisement

Så fort vädret börjar bli fint finns det inget som är trevligare än att tillbringa sin tid utomhus: oavsett om det är en grillfest med vänner i trädgården eller i en park, eller en campinghelg i naturen, så är det en helt annan grej att äta utomhus. Även om det inom vissa gränser är möjligt att improvisera sådana dagar är det i verkligheten alltid bättre att gå dem till mötes med ett minimum av organisation. Inte bara när det gäller vad du ska äta och de nödvändiga redskapen, utan också de där knepen (riktiga life hacks) som förenklar saker och ting och gör allt mer och mer tillfredsställande.

Till exempel: varför slösa tid på att starta elden för att kunna laga de godheter som du längtar efter att äta? Det finns ett knep, för vilket du helt enkelt behöver korkar från vinflaskor, de som vi vanligtvis slänger, och som kan förberedas lugnt och utan krångel i förväg och som är mycket användbara till din grillning eller campingvistelse.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det är ett knep som nästan inte kostar något: allt du behöver är, som sagt, korkar som du kan sampla på dig under föregående veckor och månader varje gång du öppnar en flaska vin eller mousserande vin, en glasburk med lock som sluter tätt och denaturerad alkohol. Var uppmärksam på korkarna: de måste vara av naturlig kork, inte av plast. När det gäller alkohol så fungerar den som också finns i mataffärer och som även används för att mata elden bra.

Med dessa enkla material kan du förbereda ditt tändredskap, eller starter, för elden, och glödens förberedelsetider kommer minska drastiskt!

Proceduren är verkligen enkel:

1.       Lägg in korkarna i glasburken. Du kan fylla den helt eller till och delvis, det spelar ingen roll. Men vi råder dig att använda så många korkar som får plats så du får ett lager som håller länge.

2.       Häll i alkohol tills korkarna täcks. Tanken är att de ska flyta, så att korkarna successivt kommer att suga upp vätskan. Det bästa är att göra allt detta minst en dag innan du ska använda dem. Stäng sedan locket och vänta.

Dina korkar är klara! Du kan ta dem med dig i burken som fortfarande innehåller alkoholen, eller föra över korkarna som nu är indränkta i vätska till en annan burk och lägga nya krokar i alkoholen som finns kvar i den första behållaren, så att du inte kommer bli utan korkar. Det kanske kräver lite mer alkohol, fyll på till den nivå som behövs.

Advertisement
Creativo

Creativo

Var mycket försiktig när du tänder korkarna när du ska använda dem: de kommer att fatta eld direkt, så använd tändare med lång pip, eller till och med ett ljus, och använd inte många korkar fulla med alkohol tillsammans. Det är bättre att starta elden med dem, eller slänga in någon i elden när den håller på att slockna, snarare än att använda dem i stora mängder istället för grillkol.

Advertisement