Blockerat duschavlopp: 7 åtgärder för att försöka lösa det

av Hilda Maria Morgan

20 Juni 2023

Blockerat duschavlopp: 7 åtgärder för att försöka lösa det
Advertisement

Hur irriterande är det inte att ta sig en dusch eller ett bad och sedan se att vattnet inte rinner ut, utan snarare stagnerar omkring oss? Vi vet att om detta händer är det ett symptom på att något är fel med avloppen, som nästan säkert kommer att vara igensatta av hår, rester av tvålskum och vem vet vad mer. Och så finns det också typer av avlopp som på grund av sin konformation, eller kanske för att de är lite äldre, är svåra att öppna och inspektera, eller andra som verkar vara gjorda för att hålla kvar smuts och vatten. I dessa fall märker vi, förutom ett icke-idealiskt utflöde, också alltid obehagliga lukter.

Det bästa är att agera direkt, för att undvika att behöva spendera mycket genom att behöva ringa experter: i själva verket, om situationen ännu inte är allvarlig, finns det flera gör-det-själv-metoder som är användbara för att återställa dusch- eller badkarsavlopp.

Advertisement
MyJoshMonster/Reddit

MyJoshMonster/Reddit

För att ta bort det som orsakar hindret kan du agera på olika sätt:

  • Ta bort hår med pincett: så fort du har tvättat dig ta för vana att alltid ta bort det som är nära avloppet med en pincett, eller plocka upp det som går med hjälp av en trasa (eller genom att nypa med fingrarna).
  • En tjock bit tråd av järn eller en galge av metall: böj den så att du får en smal krok, som en stängd krok, att föra in i avloppet. Den kommer att klamra sig fast vid härvan och dra upp den. Var noga med att inte tvinga kroken om du känner att det finns hårda delar av avloppet som du riskerar att skada. Det kräver lite tålamod men du kommer nästa lyckas få upp allt, och sedan klarar metoderna för att lösa upp avloppet resten.
  • Om problemet uppstår väldigt ofta, köp en rörmokarsond, som är en flexibel slang med en gripspets som hakar fast i härvan och drar upp den relativt lätt.
  • I de fall där blockeringen är nära avloppets mynning har du ingen möjlighet att dra upp härvan, då kan du prova att använda en dammsugare. Var noga med att använda denna typ av apparat endast om du är säker på att den också kan suga upp vatten.

Advertisement
Reddit

Reddit

När det gäller metoder för att rensa och få dålig lukt att försvinna kan du prova dessa.

  • Till en början (men även efter att ha använt de andra metoderna) är metoden som bör testas varmt, nästan kokande vatten. En varning är att se till att det inte finns några plast- eller gummidelar, eller typer av packningar och tätningar som kan smälta vid extrem värme. Om inte, ta en vattenkokare eller kastrull med varmt vatten och häll det rakt ut i avloppet. Detta är vanligtvis en metod som löser upp de feta avlagringarna tillräckligt för att de klumpar som orsakade blockeringen ska strömma ner i rören. Som ett resultat kommer dålig lukt också att försvinna.
  • Den traditionella kombinationen av bikarbonat och vinäger. Efter att ha hällt kokande vatten, vänta en stund och häll sedan ett glas bikarbonat ner i röret. Vänta bara fem eller tio minuter och häll i en kopp vit vinäger också. Du kommer att veta att de reagerar tillsammans genom att de orsakar ett skum, så länge bubblorna finns där hjälper de till att lösa upp det som orsakar blockeringen. Häll sedan igen mycket varmt vatten, i rikliga mängder. Vänta ett tag innan du försöker se om avloppet har rensats tillräckligt.
  • Citronsyra: lös upp 150 gram i 1 liter varmt vatten och häll ner det i avloppet. Låt det verka i ett par timmar och följ sedan upp med en kastrull med mycket varmt vatten (eller en vattenkokare, vilket är bekvämare).

Om dessa metoder inte fungerar, inte ens genom att du upprepa dem en andra gång kanske dagen efter, är det bättre att kontakta en expert.

Advertisement