Kaliumtvål för att städa badrummet: en produkt till tusen användningsområden

av Hilda Maria Morgan

26 Juni 2023

Kaliumtvål för att städa badrummet: en produkt till tusen användningsområden
Advertisement

Sedan en tid tillbaka har en tvål som användes av våra mormödrar kommit tillbaka på modet, det är en tvål som aldrig saknades i hemmen, lite som Marseille-tvål. I det här fallet pratar vi dock om den gula, med en klibbig konsistens, kaliumtvålen.

Det är en helt biologiskt nedbrytbar tvål, som innehåller kaliumsalt av fettsyror, vegetabilisk olja, glycerin och vatten. Den har etablerat sig över tid som ett mycket bra och ekologiskt hållbart alternativ till många välkända rengöringsprodukter men som har formuleringar som inte är lika miljövänliga. Med tanke på dess kapacitet kan kaliumtvål också vara användbar för att rengöra badrummet: ta reda på hur många sätt du kan använda den på.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Deodorisera och rengör toaletten: med tanke på att det är en mycket formbar tvål är det lätt att göra endosbollar att använda vid behov. Ett sätt är till exempel att trycka fast en på toalettens innervägg, precis där toaletten spolar. Det kommer att fungera på samma sätt som doftblock som hänger på toalettkanten, utan att behöva tillgripa plast. På så sätt hålls toaletten ren och parfymerad.
  • För badrumsinredning och kakel: precis som Marseille-tvål löser sig kaliumtvål lätt i vatten. Då är det bästa man kan göra att ta två eller tre av de tidigare förberedda bollarna med gul tvål och lösa upp dem i en karaff eller skål med varmt vatten. Du bestämmer hur mycket tvålen ska spädas ut. Tillsätt några droppar tea tree eterisk olja, som är utmärkt mot mögel, så får du en lättanvänd spray till handfatet, duschen, toaletten och till och med kaklet i badrummet. Det fungerar precis som alla universalavfettningsmedel.
  • Som ett flytande tvättmedel, men krämigare än det nyss indikerade: lös upp två eller tre tvålkulor i en kopp varmt vatten och blanda. Du ska få konsistensen av ett diskmedel, så justera doserna därefter. Häll i en liten skål två eller tre matskedar bikarbonat (alternativt kan du också använda majsstärkelse), tillsätt den flytande tvålen när den svalnar och blanda ihop allt. Du kommer att producera en krämig produkt, perfekt för att gnida på de tuffaste fläckarna du hittar på badrumsinredningar, hyllor, duschgolv eller väggar.
  • Spegel, duschglas och fönster: i det här fallet behöver du lösa upp tvålen i vatten så att den är väl utspädd. Häll i en halvlitersflaska 200 ml denaturerad alkohol och fyll sedan resten med den flytande tvålen som du har förberett. Om du vill kan du lägga till 10 droppar av valfri eterisk olja som du gillar. Din glasprodukt är redo att sprayas!
  • Kranar: du kan skapa en kräm av bikarbonat och gul tvål precis upplöst i vatten, som kan skrubbas med en svamp. Alternativt, om det inte finns för mycket beläggningar men du fortfarande vill ta bort synliga ränder, gnugga med den fasta tvålen och gå sedan vidare genom att skrubba med en våt svamp (för att få bort kalk kan du istället blöta svampen med vinäger!), skölj sedan med en blöt trasa.

En enda produkt kommer att få hela badrummet att glänsa!

Advertisement