Basilika, vilken fröjd! Undvik dock att plocka den på fel sätt: bladen ska inte dras av

av Hilda Maria Morgan

10 Juni 2023

Basilika, vilken fröjd! Undvik dock att plocka den på fel sätt: bladen ska inte dras av
Advertisement

Varje år är det svårt att motstå önskan att ta in en basilikaplanta i huset för att njuta av dess smak och doft hela sommaren och kanske till och med ännu längre fram! Det är utan tvekan en av de mest älskade aromatiska växterna i köket, och en av de mest odlade, trots att den ibland tycks innebära svåra utmaningar. I verkligheten är denna växt lätt att odla, och det finns till och med många olika sorter: formen och färgen på bladen kan variera, och det finns till och med ytterligare aromer än den vanliga – har du någonsin känt lukten av basilika med kaneldoft?

Men vilken sort vi än har hemma finns det en försiktighetsåtgärd när det gäller hur vi plockar bladen, och som gäller för alla basilikaplantor. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

I verkligheten är det en fråga om försiktighet som bör iakttas för plockandet av bladen från alla aromatiska växter, men som i fallet med en med ömtåliga blad som hos basilika är viktigt att komma ihåg: i själva verket närmar sig de flesta spontant växten och plockar bort bladen genom att dra dem med fingrarna för att få dem att lossna från stjälken genom att liksom riva av dem. Detta kan visa sig vara skadligt för växtens hälsa, med tanke på att revan skapar ett bredare och mer trasigt sår som kan försvaga växten och utsätta den mer för skadliga yttre element.

Hur ska det göras då? Det är enkelt: du måste bör alltid ta bladen genom att klippa av dem.

Specifikt måste saxar med vassa och rena blad användas – det vore ännu bättre om de vore steriliserade, vilket kan göras med alkohol, en droppe blekmedel eller också med lågan från en tändare.

Gör snittet på toppen av plantan: skär inte av bladen vid basen, utan i toppen. Om du behöver många blad, klipp av en bit av stjälken. På så sätt kommer du faktiskt ofta också ta bort blommorna.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om blommorna å ena sidan är väldigt vackra och framför allt väldigt användbara för att pollinerande insekter så är de också de som "stjäl" mest näring från växten, därför hjälper det att klippa av dem efter ett tag så att växten fördelar sina krafter, så att säga, till alla dess delar mer homogent.

Dessutom, när växtens topp knipsas av formas bladverket gradvis, så att det blir mer kompakt och buskigt.

Så håll alltid ett par trädgårdssaxar redo – detta är den rätta ursäkten för att köpa ett nytt par, kanske till och med sådana där små som är perfekta för dessa situationer!

Advertisement