Det är billigt och kan användas på tusen sätt i hemmet: ta reda på hur man avfettar och desinficerar allt med citronsyra

av Hilda Maria Morgan

07 Juni 2023

Det är billigt och kan användas på tusen sätt i hemmet: ta reda på hur man avfettar och desinficerar allt med citronsyra
Advertisement

Citronsyra skapades som en ingrediens att använda i köket, där den hjälper till att konservera mat och dryck, eller för att emulgera olika typer av preparat, men den visade sig snart vara mycket användbar för en mängd olika hushållssysslor. Det beror på att den kan neutralisera vissa typer av bakterier, svampar och mögel: citronsyra avfettar inte bara ytor utan desinficerar dem också, inom vissa gränser. Citronsyra kan användas där det finns envis smuts, men även när du vill bli av med kalkavlagringar eller spår av rost! Det kan verkligen förvåna hur ofta citronsyra nämns bland ingredienserna i produkter för rengöring av ytor och metaller!

Ytterligare en fördel? Det är verkligen billigt med citronsyra: ​​skapa ett litet lager av citronsyra så du har en multifunktionell ingrediens som är ett riktigt trumfkort i många hushållssysslor.

Advertisement
Domenico Cosentino/Amazon

Domenico Cosentino/Amazon

Innan vi anger de olika användningsområdena, tänkte vi prata om dess tillgänglighet: citronsyra kan hittas i mycket välsorterade stormarknader, i butiker för hushållsrengöring men också på de mest populära försäljningssajterna online. Kort sagt, det är verkligen lätt att få tag på ett paket!

Här är några sätt på vilket du kan använda citronsyra i hemmet:

  • Sanitetsrengöringsmedel för badrummet: fyll en en-liters sprayflaska med varmt vatten upp till hälften (det är ännu bättre om det är destillerat, men det är inte strikt nödvändigt), häll i 150 gram citronsyra. Skaka för att lösa upp allt väl, fyll sedan på med resten av vattnet. Du kan även tillsätta citronsaft om du vill. Sedan är medlet klart att sprayas! Och det kommer att lukta gott också.
  • Rengöring av den ingrodda smutsen i ugnen: häll en halv liter vatten och två matskedar citronsyra i en skål som lämpar sig för tillagning i ugnen (en ugnsform fungerar också bra!), sätt in den i ugnen och sätt på ugnen på 220 grader i 30-60 minuter. Stäng sedan av ugnen, låt den svalna och gnugga bort den uppmjukade smutsen med en svamp. Du kan också strö den fuktade svampen med lite citronsyra varje gång innan du skrubbar.
  • För att rengöra fönstren: häll 400 ml destillerat vatten i en flaska på minst 500 ml, tillsätt 100 ml denaturerad alkohol och två matskedar citronsyra. Använd den som vilken glasrengöringsprodukt som helst.
  • För badrumsplattor, men även för handfat (inklusive diskhon i köket) och köksbänkskivor: häll 3 matskedar citronsyra i en 500 ml skål, fyll på med varmt vatten och låt citronsyran lösa upp sig. Tillsätt sedan några droppar diskmedel (eller Marseille-tvål) och använd som ett vanligt rengöringsmedel.
  • Toalettrengöring: strö citronsyra i toalettstolen och skrubba med en svamp eller med toalettborsten. Låt verka i en timme eller mer och spola sedan toaletten. Annars, istället för att spola toaletten (eller i alla fall innan du spolar), häll kokande vatten i toaletten (det är bekvämt att göra det med en vattenkokare) och fortsätt under tiden att skrubba väl. På så sätt kommer du att skölja bort allt och rengöra toalettborsten också!
  • Tvätten: späd 200 gram citronsyra i 800 ml vatten, och om du vill kan du tillsätta några droppar av en eterisk olja (citron, lavendel eller mynta passar bra). Använd den här blandningen som ett sköljmedel, som hälls in direkt i tvättmaskinen, helst först innan den sista sköljningen.

Det här var bara några användningsområden för citronsyra i hemmet: känner du till fler?

Advertisement