Tillred den hemma helt gratis så att du inte längre behöver köpa den

av Hilda Maria Morgan

20 Juni 2023

Tillred den hemma helt gratis så att du inte längre behöver köpa den
Advertisement

Det finns en matlagningsingrediens som du säkert har använt för städning eller andra hushållssysslor hemma: det är äppelcidervinäger. Precis som vit-, vin- eller alkoholvinäger är faktiskt äppelcidervinäger ett bra hjälpmedel för hushållsarbete och inte bara en utmärkt ingrediens för tusen olika recept. Den har en avgjort mer delikat, behaglig och aromatisk smak och lukt än de andra två, varför den ofta föredras framför de andra i vissa beredningar.

Och samtidigt som att tillaga vin eller alkoholvinäger är avgjort mer utmanande med gör-det-själv, är det istället en enkel procedur att göra äppelcidervinäger som dessutom har fördelen att man utnyttjar det avfall som ofta slängs, d.v.s. äppelskal och kärnhus!

Advertisement
Creativo

Creativo

Färska äpplen, eller kanske de som börjar bli lite dåliga och även resterna brukar slängas: receptet på äppelcidervinäger är enkelt, snabbt och supermångsidigt. Faktum är att du kan anpassa det lite som du vill, beroende på hur mycket vinäger du vill göra och med vilken koncentration av frukt du vill att den ska ha.

Grundreceptet är som följer:

1.       Ta äpplena och skär dem i små bitar eller tärningar, utan att ta bort skalet eller kärnhuset.

2.       Fyll den valda behållaren (stora burkar eller glasflaskor med mycket breda öppningar) med äpplen upp till hälften. Se alltid till att behållarna är helt rena och dessutom fria från tvålrester, vilket annars skulle ge vinägern en obehaglig smak.

3.       Häll i rumstempererat vatten (det behöver inte vara varmt) tills behållaren är full. Om vattnet i ditt hem är mycket hårt, använd flaskvatten eller filtrerat vatten.

4.       Tillsätt sockret: du behöver en generös sked för varje 250 ml vatten som används. Rör om tills det är helt upplöst.

5.       Täck behållarens öppning med en tätt vävd gasväv eller med ett lätt bomullstyg eller ett annat tyg som andas men som dock inte låter flugor ta sig in i burken.

6.       Förvara burkarna eller flaskorna på en mörk och sval plats och blanda vätskan varje dag i två veckor. Vätskan kommer att bli grumlig och äpplena kommer att mörkna: det är jäsningsprocessen.

7.       Filtrera för att separera vätskan från frukten. Du kan lägga äpplena i trädgårdskomposten!

8.       Häll tillbaka vätskan i en behållare och fortsätt att låta den jäsa i minst en månad – gärna ännu längre.

När vinägern är tillräckligt jäst kan du hälla över den i flaskorna.

Advertisement
Sana-ya/Reddit

Sana-ya/Reddit

Tips: om du vill använda resterna av äpplena du äter, lägg allt i en påse och frysa in istället för att slänga dem! Du kommer utan ansträngning att ha materialet för att starta din egen äppelcidervinäger på nolltid. Om du använder frysta rester, låt dem dock alltid tina upp i rumstemperatur först och tillsätt gärna några bitar färskt äpple som bidrar med de bakterier som behövs för jäsningen.

Du kan ändra måtten, använda fler äpplen eller mer vatten. Kort sagt, det kan alltid vara roligt att experimentera!

Advertisement