För att få frodiga pelargoner kan du förbereda ett kraftfullt och helt naturligt gödningsmedel

av Hilda Maria Morgan

07 Juni 2023

För att få frodiga pelargoner kan du förbereda ett kraftfullt och helt naturligt gödningsmedel
Advertisement

 

Med sommaren börjar man se dem på fönsterbrädor och balkonger, med sina färgglada blommor: pelargonerna, en av de mest älskade och odlade växterna i många delar av världen, från stad, till havet, till bergen. Även om de flesta pelargoner är ganska lättodlade, är det inte säkert att man lyckas på bästa sätt. Vi vet att de behöver solljus, de behöver inte konstant vatten men vi får heller inte glömma att vattna dem för länge, och sedan finns det en hel rad försiktighetsåtgärder, när det gäller rengöring och beskärning som, om du kommer ihåg dem, säkerställer friska och vackra växter.

Och om vi ville ha en extra boost? Om vi skulle vilja använda ett kraftfullt gödningsmedel, men utan att tillgripa kemiska formuleringar? Tja, det är möjligt att använda ett utmärkt naturligt medel för odling av växter i allmänhet, baserat på lupinfrön, även för pelargoner.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du har förstått rätt, vi pratar om fröna från baljväxten Lupinus (som i sin tur är en av huvudpersonerna i gröngödsel, d.v.s. bruket att plantera gröna arter, i odlade marker, som har förmågan att göra jorden mer fertil), och de är också ätbara. Faktum är att de är en del av samma familj som bönor, bondbönor och linser.

De måste torkas och sedan malas. På detta sätt kan de bevaras under mycket lång tid, och varje gång kommer det att vara nödvändigt att sprida ut cirka 40-60 gram lupinfrön på jorden i krukor med en diameter på 30 - 50 cm. Om krukorna är mindre, minska mängden lupiner proportionellt.

Om du vill prova ett annat naturligt medel för att gödsla pelargoner, så kan du prova dig fram med detta medel som är baserat på färsk jäst: ta en kub jäst (ca 25 gram) och 220 gram socker, blanda allt i en vattenkanna på 10 liter vatten. För att underlätta det hela, ta en skål med 500 ml varmt vatten, lös upp jästen och sockret i den, häll sedan över det i vattenkannan och tillsätt resten av det kalla vattnet. Vattna endast jorden (inte bladen!), men var försiktig. Denna produkt ska inte användas koncentrerad utan måste spädas ut varje gång 250 ml av gödselmedlet i 10 liter vatten.

Lycka till

Advertisement