Ett ständigt väldoftande hem? Med dessa 6 hemligheter kommer du att lyckas

av Hilda Maria Morgan

11 Juni 2023

Ett ständigt väldoftande hem? Med dessa 6 hemligheter kommer du att lyckas
Advertisement

Vi åtar oss att damma och städa, och kanske är allt rent och blankt, men ändå kanske inte huset har den doft vi skulle vilja. Vad kan orsaken vara? I verkligheten kan det finnas olika orsaker till en sådan situation, men det finns också en rad knep som vi kan värdesätta för att säkerställa ett hem som alltid är doftar gott i varje rum.

Att vädra ut rummen är viktigt, liksom att se till att så mycket ljus som möjligt kommer in i dem: solen är den första och starkaste naturliga allierade mot spridningen av mögel och svamp, som ju trivs i fuktiga och mörka förhållanden, och som ofta är den främsta orsaken till dålig lukt i rummen. Redan genom att göra detta, och kanske lufta filtar, lakan och kuddar utomhus så att de utsätts för luften en stund varje dag, hjälper oss enormt (och i fallet med sängkläder hjälper det oss också att sova bättre). Men vilka andra knep kan komma väl till pass för att parfymera huset?

Advertisement
Anna pou/Pexels

Anna pou/Pexels

1.       Avfukta: som sagt, om rummet i fråga inte är fuktigt kommer dålig lukt för det mesta inte att uppstå. Om huset tenderar att vara fuktigt undvik i sådana fall heltäckningsmattor, stora mattor eller tunga gardiner som suger åt sig fukt och bara skulle göra saken värre.

Sedan finns det, särskilt i badrummen, föremål som tvättsvampar, eller trasorna du använder för att sanitetsarmaturer, handdukar för kropp, ansikte och hår, eller också badrockar, som måste bytas ofta, och egentligen borde hängas långt borta från dusch eller badkar som möjligt, eftersom de producerar ånga och fukt.

Såklart är det smart att använda en enhet för att periodvis avfukta, eller till och med ta till några gör-det-själv-medel (särskilt salt- eller bikarbonatbaserade).

2.       Inventering av kylen: i köket är det kylen som är skyldig till dålig lukt, om det tex finns något inuti som har blivit dåligt. Inspektera ofta och håll kylen ren. Även mat som rinner över från behållare bör elimineras snabbt. Beroende på livsmedel, använd dig av lämpliga pappers- eller plastbehållare eller omslag: det är ett litet extra krångel när du ska lägga undan maten, men det sparar tid och kraft när det kommer till rengöring efteråt.

3.       Källorna till dålig lukt: varje soptunna, men även eventuella blöjor eller hygienanordningar i huset, även de för våra fyrbenta vänner, måste kontrolleras och bytas ut så ofta som möjligt. Om vi ​​känner dålig lukt betyder det att något inte borde vara där.

Även locken (på insidan) av sopkärlen får inte försummas, utan måste rengöras minst en gång i månaden.

4.       Tyger: det har sagts om lakanen, liksom kuddar, gardiner och mattor. Alla mjuka, vadderade och ytor av tyg tenderar att absorbera lukter. Oavsett om det är svett, rök, lukterna som frigörs vid en viss matlagning eller till och med bara lukten av "instängt" är det första man bör göra att lufta och ventilera, men ofta räcker inte det. Fastställ därför en rutin, kanske genom att ställa in alarm med hjälp av mobilkalendern, för att med jämna mellanrum tvätta allt. Vi vet att lakan, badrumshanddukar och kökshanddukar tvättas ofta, men prydnadskuddar, gardiner eller filtar i vardagsrummet kan vänta lite mer.

5.       Doftfria deodoranter: kanske gillar du helt enkelt den fräscha doften av ett rent hus, och den som lämnas kvar av rengöringsmedlet som används för ytorna eller dofterna av den upphängda är mer än tillräckligt. Då kan du också bara begränsa dig till att neutralisera dålig lukt. Det finns botemedel, som de som baseras på bikarbonat eller aktivt kol, som är perfekta.

6.       Milt doftande deodoranter: det är sådana du kan spraya på hushållslinne då och då, till exempel. Förbered en sprayflaska med lika delar destillerat vatten och isopropylalkohol och tillsätt 20 droppar eterisk olja (eller en blandning) efter behag och spraya på gardiner och möbelklädsel.

Annars kan du använda stick air fresheners, som håller riktigt länge och om du inte slänger pinnarna, när de tappar sin ursprungliga doft, kan du sedan skapa andra deodoranter med många gör-det-själv-recept. Deodorantsticks fungerar i stora rum, medan för mindre, som ett badrum, kan det räcka med ett gott potpurri – och du kan göra dem hemma också!

 

Några liknande försiktighetsåtgärder och ditt hem kommer alltid att dofta behagligt!

Advertisement