Växthusspinnkvalster på balkongen: 5 utmärkta strategier för att hålla dem borta från vår tvätt

av Hilda Maria Morgan

06 Juni 2023

Växthusspinnkvalster på balkongen: 5 utmärkta strategier för att hålla dem borta från vår tvätt
Advertisement

En av sommarensnackdelar är återkomsten av alla olika insekter, från flugorna som stör våra hem till myggorna som gör våra nätter långa och plågsamma. Bland alla dessa insekter finns också mycket små gäster, som är ofarliga men otroligt irriterande eftersom de, om de krossas, lämnar obehagliga röda fläckar på väggar, möbler och tyger: de röda växthusspinnkvalstren.

Dessa insekter är faktiskt mycket användbara små kvalster, eftersom de livnär sig på larver som är potentiellt skadliga för växter och inte orsakar någon skada på människor förutom individuella intoleranser. Men de är väldigt irriterande eftersom de när de krossas frigör ett rött pigment som kan fläcka ner tyger.

Så hur blir man av med dem? I denna artikel föreslår vi 5 utmärkta strategier.

Advertisement

Det finns flera naturliga botemedel som kan hjälpa oss att bli av med dessa röda kvalster:

  • Vit vinäger: det är kanske det snabbaste botemedlet för att hålla dessa ovälkomna gäster borta från ditt hem, eftersom du bara behöver hälla i vatten och vinäger i lika delar i en spraydispenser och spraya det på de områden som drabbats av angreppet. Alternativt kan du också blöta en bomullstuss med denna blandning och föra den över balkongräcket eller på klädstrecket där du hänger tvätten.
  • Vitlök är inte bara en utmärkt ingrediens i köket, utan också ett mycket användbart antiparasitiskt och antibakteriellt medel. Koka några klyftor i vatten under cirka 20 minuter, kyl sedan och filtrera, häll infusionen i en spraybehållare och spraya på det drabbade området. Lukten kommer inte att vara särskilt trevlig, men botemedlet kommer definitivt att vara effektivt!
  • Lök fungerar också på samma sätt som det botemedlet ovan, följ samma procedur för utmärkta resultat.
  • Marseille-tvål är ett medel som kan verka på två sätt: om du använder den som tvättsåpa kommer den att parfymera din tvätt samtidigt som den skyddar den från ovälkomna gäster; dessutom kan den, upplöst i lite vatten, förångas i det omgivande området.
  • Du kan tillreda en blandning av 1 matsked diskmedel och 1 matsked vegetabilisk olja löst i 1 liter vatten och spraya den runt omkring tvätten.
  • Slutligen, även aromatiska växter, förutom att de är väldigt användbara i köket och ger färg till dina fönsterbrädor, skyddar mot insekter då de inte tycker om dem.

Advertisement

Andra användbara försiktighetsåtgärder för att hålla dessa insekter borta är att frekvent blöta ner de områden som vanligtvis drabbas av angreppet, eftersom växthusspinnkvalster älskar torra miljöer, och användningen av naturliga fiender som nyckelpigor, vilket förutom att vara användbart också trevligt. I specialiserade butiker kan du också hitta ett kvalster, Phytoseiulus persimilis, som, när det sprids ordentligt på dina växter, kommer att hålla spridningen i schack.

Men om angreppet skulle nå oroande nivåer, vilket gör uppgiften att hålla den i schack mycket svår, kommer det att vara nödvändigt att ta hjälp av någon professionell på området, tack vare vilken du kan räkna med ett snabbt och effektivt ingripande, vilket kommer att respektera andra användbara arter som inte behöver utrotas.

Hur brukar du hantera deras irriterande närvaro?

Creativo

Creativo

Advertisement