Om du har något av dessa 12 föremål hemma är det dags att slänga dem

av Hilda Maria Morgan

04 Mars 2023

Om du har något av dessa 12 föremål hemma är det dags att slänga dem
Advertisement

Det räcker att man bara tillbringar några månader i ett hus så börjar man samla på sig föremål i något hörn som egentligen inte är särskilt essentiella, särskilt i lådor och undangömda kartonger. Och om vistelsen varar i flera år, eller om vi är de sista i en rad generationer av familjer som bott i samma hem, så är närvaron av onödiga föremål en garanti.

Det betyder förvisso inte att allt som inte är nytt förtjänar att slängas, men mer sannolikt har vi utgångna föremål hemma som inte längre fungerar riktigt som de ska och som inte ens är värdefulla av känslomässiga skäl, som vi alltså skulle kunna göra oss av med för att ge plats för mycket annat. Nedan anger vi 12 sådana föremål, men listan skulle kunna göras mycket längre!

Advertisement

VHS

VHS

Ebay

Videoband är ett arv från ett förflutet som knappast kommer att komma tillbaka till förgrunden, vilket istället är fallet med vinyler. De är inte särskilt bekväma att använda, ljud- och bildkvaliteten är mycket lägre än det i digitala format, och framför allt är de mycket mer lättförgängliga. För att inte tala om att du alltid bör ha lämpliga VHS-spelare hemma, vilka tar mer plats. Du borde därför se till att bestämma dig för att eventuellt konvertera dem till ett digitalt format, om du inte vill slänga dem.

Advertisement

Kuddar

Kuddar

YoyoJMo 9/Reddit

Kuddarna vi sover på behöver inte bara rengöras med jämna mellanrum, utan de bör även bytas ut i alla fall vartannat eller vart tredje år, om vi använder dem varje natt. De blir som ett förråd för bakterier och smuts, och ingen djuprengöring kan verkligen befria dem helt från smutsen.

Solskyddsfaktor

Solskyddsfaktor

inkscapades/Reddit

Nästan all kosmetika, och framför allt solskyddsfaktorer bör slängas inom de tider som anges på förpackningarna: de fungerar i några månader, max ett år, därefter skyddar de oss inte som de ska. Det bästa är att köpa en och använda den till fullo och inte bunkra upp för mycket.

Kartonger

Kartonger

miserylovescomputers/Reddit

Om du har katter är det en annan sak, eftersom de avgudar dem och det är roligt att se hur de leker med dem. Men även då är det bäst att inte överdriva: behåll de du verkligen kommer att använda direkt, och eventuellt ett par till (helst hopvikta), men släng de små eller de du inte tänker återvinna på något kreativt sätt.

Plastbestick

Plastbestick

/ex_lurker42/Reddit

Ibland får man bestick med vissa förpackningar med färdigmat, som det kan kännas synd att slänga. Men ibland är det bättre att använda dem allihopa för att bli av med dem. Samt plastbestick som köpts till någon fest. En annan diskussion kan föras om biologiskt nedbrytbara bestick, som ändå inte kommer att förorena.

Advertisement

Sladdar

Sladdar

jschwalbe/Reddit

Hur många modeller av elektroniska enheter har vi inte bytt ut under vårat liv? Kanske har vi kasserat enheterna, men sladdarna ligger kvar i en låda, kartong eller påse. Då och då är det smart att göra en utrensning.

Skor

Skor

Cinnadom/Reddit

Om de är gamla och slitna är det praktiskt taget omöjligt för dem att göra sitt jobb och dessutom vara bekväma. Då är det bäst att ta mod till sig och skiljas från sina mest älskade skor, eller eventuellt fundera på att återvinna dem med hjälp av kreativa sysslor.

Advertisement

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

Vtgac22/Reddit

Vi vet alla att mobiltelefoner inte bara är till för att ringa, och att varje köpt modell inte hänger med längre än högst två eller tre år: allt tyngre applikationer, navigering som kräver mer och mer resurser, för lite utrymme, foton av låg kvalitet. Det kommer alltid en tid då man måste skiljas från dem.

Datorer

Datorer

TxM_2404/Reddit

De som dagligen studerar och arbetar vid datorn vet att det är bättre att ha en modern dator av medel-låg kvalitet än en som en gång var i toppklass men som numera är daterad: när dagen kommer då inte ens en tekniker kan ändra interna komponenter för att underhålla dessa presterande maskiner, i takt med tiden, då kan inte ens en dator som används då och då i hemmet tillåta oss att göra essentiella saker.

Advertisement

Kläder

Kläder

AlaraBrightwood/Reddit

Bland de saker som är svårast att skilja sig från har vi favoritkläderna, även när de är ur form eller förstörts av tidens tand. Men även här, förutom för återvinnings-idéer, så kan man behålla just bara de som har ett sentimentalt värde medan man borde göra sig av med resten.

Glasögon

Glasögon

thefinalaltacc/Reddit

Om dina glasögon har glas som inte längre är av rätt värde, förtjänar de bara att stanna i huset om du uppdaterar detta grundläggande element, alltså glaset. Och om de är trasiga eller inte kan repareras är det dags att säga adjö.

Advertisement

Handdukar och lakan

Handdukar och lakan

Kevinok60/Reddit

Det kommer en tid då de är alltför slitna, kanske fläckiga och framför allt har fått hål i sig. Det är då du får bestämma dig för om du ska förvandla dem till sömnadsprojekt eller klippa till dem till dammtrasor.

Hur många av dessa föremål har du kvar hemma?

Advertisement