Hemligheten för att få kakelfogarna att bli rena och helt vita igen

av Hilda Maria Morgan

06 Juni 2023

Hemligheten för att få kakelfogarna att bli rena och helt vita igen
Advertisement

När det kommer till städning är det viktigt att även ta hand om den minsta detaljen, utan att försumma ens de områden som kan verka dolda eller osynliga. Det finns dock några områden som tyvärr, trots allt det engagemang med vilket vi försöker utföra denna svåra uppgift, sällan ger oss goda resultat och bland dessa har vi helt klart kakelfogarna.

I badrummet, i duschen eller i köket skyddar kakel våra väggar från överdriven fukt, men just av denna anledning tenderar de att samla smuts och välkomnar spridningen av mögel, särskilt i mitten av fogarna, som även om de var vita till en början snabbt blir svarta.

Resultatet är en uppenbar beläggning av smuts som sitter kvar på våra miljöer trots vår grundliga dagliga rengöring. Så hur går du tillväga för att få de vita och rena fogarna att se ut när du applicerade kakelplattorna? Nedan avslöjar vi hemligheten.

Advertisement
nervous-breakthrough/Reddit

nervous-breakthrough/Reddit

Vid det här laget står det klart för alla att kakelfogar kräver specifik och noggrann behandling för att lysa som om de vore nya igen, men det är inte nödvändigt att tillgripa kemiska blekningsprodukter som, även om de är specialformulerade, kan vara överdrivet aggressiva i längden, samt vara ganska dyra. Vårt skafferi är dock en källa till värdefull hjälp vid hushållsstädning och även i detta fall kan det hjälpa oss att lösa problemet snabbt, säkert och billigt. Det finns två ingredienser som vi kan använda för att rengöra fogarna:

  • bikarbonat: det bästa botemedlet när det kommer till blekning, det är mycket effektivt tack vare dess blekande och lätt nötande egenskaper, och hjälper dig också att ta bort alla dåliga lukter. Allt du behöver göra är att blanda det med lite hett vatten för att skapa en homogen pasta, som du applicerar direkt på fogarna med en liten borste. Låt pastan sitta på i minst 30 minuter, rengör sedan med en trasa.
  • vinäger: ett annat oumbärligt stöd vid rengöring, applicera vinägern direkt på fogarna med en spray och låt det verka minst 30 minuter innan du tar bort det med en trasa.

Vid särskilt envis smuts kan du kombinera de två tidigare medlen genom att applicera pastan av bikarbonat och vatten och sedan dessutom spraya med vinäger. Det bildas ett brus som ökar rengöringskraften hos dessa två ingredienser. Låt det verka i 5 minuter, skrubba fogarna med en tandborste och ta sedan bort överskottet med en ren trasa.

Dina fogar kommer att bli helt rena igen!

Advertisement