Den idiotsäkra huskuren för att enkelt ta bort stickor

av Hilda Maria Morgan

04 Juni 2023

Den idiotsäkra huskuren för att enkelt ta bort stickor
Advertisement

Om du älskar trädgårdsarbete och gör-det-själv eller arbetar som trädgårdsmästare eller snickare har du säkert råkat få en tagg eller sticka minst en gång. Det bästa botemedlet i dessa fall är en steriliserad nål eller pincett, som hjälper till att mekaniskt trycka ut stickan och underlättar att få tag på den, men ibland är dessa medel inte tillgängliga eller så lyckas man inte med dem.

För att undvika obehag, smärta och åtföljande inflammation på grund av närvaron av stickan är det nödvändigt att ta bort den snabbt och helt, men om det inte är möjligt med de mer klassiska hjälpmedlen kan du hamna i allvarliga svårigheter. Hur gör man i dessa fall?

Det finns en extremt effektiv huskur även i de svåraste fallen, vi illustrerar den nedan.

Advertisement
Imgur

Imgur

En nästan bortglömd men mycket effektiv huskur för att ta bort stickor från huden är väldigt enkel att göra.

För ändamålet behöver du lite bikarbonat, vatten och ett bandage eller en gasbinda.

Blanda helt enkelt bikarbonaten med lite vatten för att bilda en slät pasta. Applicera pastan på området där stickan sitter och täck med bandaget eller gasväven, så att du kan lämna den på i några timmar.

Blandningen av bikarbonat och vatten kommer att få huden att svälla, trycka ut stickan och göra den mjukare för att göra det lättare att ta bort stickan för hand eller med pincett. Om stickan sitter mycket ytligt kan den till och med komma ut av sig själv.

Efter borttagning, desinficera noggrant. Se till att du alltid upprätthåller optimala hygieniska förhållanden om du vill förhindra att såret blir värre, vilket skulle kunna tvinga dig att söka läkarvård.

Det finns andra lika effektiva huskurer för att ta bort stickor:

  • bananskal: appliceras under någon timma på det drabbade området, det kommer att frigöra enzymer som kommer att underlätta för stickan att komma ut av sig själv;
  • potatis: även potatisskivor som appliceras på stickan fungerar på samma sätt;
  • vatten och salt: förutom att desinficera huden, kommer vatten som du kokat med salt att hjälpa till att mjuka upp huden vilket gör stickan lättare att extrahera;
  • ichthyol-salva: appliceras i ca 12 timmar, flisan kommer naturligt att komma ut.

Kände du redan till dessa värdefulla huskurer?

Advertisement