De 12 största städmisstagen som många har begått på förr eller senare

av Hilda Maria Morgan

05 Juni 2023

De 12 största städmisstagen som många har begått på förr eller senare
Advertisement

Städning kan verka som ett relativt enkelt, om än fruktansvärt tråkigt och ibland tröttsamt jobb. Men många av oss har lärt sig den hårda vägen att även för dessa jobb krävs en god dos uppmärksamhet och ett bagage fullt av vederbörlig försiktighet, om vi inte vill riskera att förvandla detta ögonblick till orsaken till en till och med irreparabel katastrof.

Just för att undvika att utföra samma misstag som andra begått har det skapats forum på webben där råd om städning och de bästa sätten att implementera dem delas, där många användare delar med sig av de största lärdomarna som de lärt sig med erfarenhet. Från felaktig eller överdriven användning av vissa kemiska produkter till oavsiktlig förstörelse av mer eller mindre ömtåliga ytor listar vi nedan de 12 största misstagen många har begått förr eller senare.

Advertisement

1. Diskmedel i diskmaskinen

1. Diskmedel i diskmaskinen

Creativo

Hur många av er har när ni fått slut på diskmedelstabletterna bytt ut dem mot diskmedel som används för handdisk? Om du är en av de lyckliga som ännu inte fått den här briljanta idén, gör det inte. Faktum är att även i små doser skapar det klassiska diskmedlet för handdisk mycket skum i diskmaskinen vilket kommer att läcka ut ur apparaten, vilket tvingar dig att inte bara diska om allt igen, utan också att rengöra golvet. Och i värsta fall ringa teknikern till diskmaskinen.

Advertisement

2. Att använd möbelprodukter på trägolv

2. Att använd möbelprodukter på trägolv

Imgur

Även om materialet är detsamma är det aldrig en bra idé att använda möbelrengöringsmedel för att polera trägolv. Förutom att riskera att förstöra golvet med fula fläckar och ränder, skulle du faktiskt tvingas treva dig runt i ditt hus, som på en isbana.

3. Att rengöra skärmarna med glasrengöringsmedel

3. Att rengöra skärmarna med glasrengöringsmedel

xcstf/Reddit

Inte alla glasrengöringsmedel är lämpliga för rengöring av skärmar. Vissa kan lämna fläckar och märken på ytorna eller till och med skada dem. Dessutom bör de som är lämpliga för monitorer inte sprayas direkt på ytan, eftersom det annars finns risk för att de elektriska komponenterna skadas. Det bästa är att använda en redan fuktad trasa.

4. Pimpsten ja, men med försiktighet

4. Pimpsten ja, men med försiktighet

mandapanda8998/Reddit

Pimpsten kan göra underverk vid rengöring av porslin och i synnerhet vid borttagning av rost och kalk från badrumsinredningar. Var dock försiktig så att du inte använder den för aggressivt, annars kan du tvingas byta ut dina föremål.

5. Eteriska oljor för rengöring

5. Eteriska oljor för rengöring

Pexels

Eteriska oljor är perfekta för att parfymera ditt hem naturligt vid rengöring, men var försiktig: de måste alltid användas utspädda och är inte lämpliga för alla ytor. Vi råder dig att alltid testa först på en liten osynlig del, på så sätt undviker du att skada hela ytan som ska rengöras.

Advertisement

6. Att använda blekmedel felaktigt

6. Att använda blekmedel felaktigt

Creativo

Det finns många sätt det kan gå fel med blekmedel:

  • det första är helt klart att inte tillämpa de nödvändiga säkerhetsstandarderna: använd endast blekmedel i välventilerade rum, det bästa är om du använder ett munskydd, och skydda dig själv med gummihandskar för att undvika irritationer på huden;
  • var uppmärksam på verkningstiden: om du sänker ner något i blekmedlet och glömmer det i dagar eller veckor kommer det förmodligen förstöras, precis som du inte kan lämna blekmedel i toaletten innan du åker på semester, om du inte vill att toaletten ska vara sönderfrätt när du kommer tillbaka;
  • inte alla ytor är resistenta mot blekmedel: se till att du provar det innan du använder det urskillningslöst.
  • en annan grundläggande regel i användningen av blekmedel: blanda det aldrig med andra kemiska rengöringsmedel. Du riskerar att orsaka mycket allvarlig skada.

7. Rengör kökslådor med sprayprodukter

7. Rengör kökslådor med sprayprodukter

Creativo

Var uppmärksam på de produkter du använder i ditt kök: alla är inte lämpliga för användning på ytor som kommer i kontakt med mat. Vissa kan lämna giftiga rester eller lukter och smaker som inte är precis behagliga för gommen. Då är det bättre att ta bort smulor från lådor med en dammsugare eller en fuktig trasa. Om du verkligen vill använda dig av en desinficerande produkt, välj vatten och vinäger.

Advertisement

8. Att använda slipsvampar på stål

8. Att använda slipsvampar på stål

Creativo

När du ska rengöra kokkärl i rostfritt stål eller en stålspisar och diskho, använd aldrig metallsvampar eller mycket nötande sådana: du skulle irreparabelt repa hela ytan.

9. Vinäger på stenytor

9. Vinäger på stenytor

MEdiocre-Yesterday/Reddit

Vinäger är perfekt som anti-kalk-medel och som fläckborttagningsmedel och desinfektionsmedel, men det är inte lämpligt för alla ytor: du måste hålla det borta från till exempel ytor av sten, om du inte vill fräta dem.

Advertisement

10. Varm hårtork till mattorna

10. Varm hårtork till mattorna

OK-Journalist-870/Reddit

För att torka mattor, madrasser och möbelklädsel snabbare går det jättebra att använda hårtorken, så länge den är inställd på kall luft. Faktum är att om du inte har tid att låta dem lufttorka kan luftstrålen hjälpa dig, men om temperaturen är för hög riskerar du att bränna tyget.

11. Detergente per il forno

11. Detergente per il forno

Imgur

Vi vet alla hur effektivt ugnsrengöringsmedel är för att ta bort fast smuts och bränd mat. Denna produkt kan dock inte användas för rengöring av målade ytor, eftersom den kan ta bort färgen.

Advertisement

12. Non-stick-stekpannor i diskmaskinen

12. Non-stick-stekpannor i diskmaskinen

commentman10/Reddit

Non-stick-stekpannor är ett mycket värdefullt hjälpmedel vid tillagningen av våra måltider, men vi måste behandla dem med vederbörlig noggrannhet om vi vill vara säkra på att bevara dem över tid. Det är bäst att diska dem för hand i de flesta fall om du inte vill att din diskmaskin ska ta bort non-stick-beläggningen.

Vem vet vilka av dessa misstag du redan har begått!

Advertisement