Har du bara 1 timme på dig att återställa ordning och renlighet i ditt hem? Prova den här taktiken

av Hilda Maria Morgan

04 Juni 2023

Har du bara 1 timme på dig att återställa ordning och renlighet i ditt hem? Prova den här taktiken
Advertisement

Det vore skönt att alltid ha tid, ork och lust att få varje hörn av huset att glänsa, men oftare än inte måste man tvinga sig själv att sköta de olika hushållssysslorna för att slippa få ett illaluktande hus. Det finns dagar då vi skulle ge vad som helst för att inte behöva gå från rum till rum för att återställa ordning och renlighet, dagar då man skulle vilja ta hjälp av trollkonst för att fixa allt utan att behöva lyfta ett finger.

Tyvärr är magi inte ett gångbart alternativ, men en bra strategi som passar våra vanor kan vara en (nästan) lika effektiv lösning: att ha en effektiv rutin kan faktiskt vara mer än tillräckligt för att på en timma kunna återställa ordning och renhet i hemmet. Så fram med penna och anteckningsblock och tänk ut den perfekta spellistan att sätta på och läs vidare.

Advertisement

Räddningskorgen

Räddningskorgen

Steeldrumbands/Reddit

Innan du börjar städa ett rum, utrusta dig själv med en stor korg, eller kanske en vagn eller till och med de rejäla och stora påsarna som används för att handla: med dessa samlar du allt som är malplacerat, eller som inte ska finnas i det rummet.

Om du har tid kan du att gå och lägga tillbaka allt, eller så kan du låta den som har spritt ut föremålen i huset göra det. Annars väntar du till nästa gång, och under tiden kommer korgen vara platsen där du kommer hitta allt i – men det vore bäst att tömma den ofta.

Advertisement

Sängar med mera

Sängar med mera

stephaniejoanette/Reddit

Vi vet att bara genom att bädda sängen så verkar sovrummet återställas till minst 50 % av ordningen i rummet. Detta gäller även för filtar och kuddar i vardagsrummet, eller handdukar och badrockar som kastas runt i husets olika rum. Det är en bra utgångspunkt för att ta reda på vad nästa mål är. Så skaka lakan, filtar, kuddar och allt annat för att få dammet att falla och städa.

Kök och badrum

Kök och badrum

PhirePhrey/Reddit

I köket är till exempel högen med disk att diska och hyllorna fulla med föremål nästan alltid ansvariga för oreda och smuts. Om det inte finns tid, strunta i andra rengöringar: koncentrera dig på dessa och du kommer redan att se att resultatet är mer än tillfredsställande.

I badrummet kan du begränsa dig till att rensa de ofta använda hyllorna så mycket som möjligt och snabbt rengöra de viktigaste sanitetsarmaturerna (duschen eller badkaret kan vänta några dagar till). Byt handdukar ofta så kommer det kännas trevligare.

SOS dammsugare

SOS dammsugare

Frf20/Reddit

Om du har en, även om du inte känner för att ta ut den ur skåpet när du vill skynda dig, finns det inget som en kraftfull dammsugare när det gäller att ta bort torr smuts från golvet. Och i vissa fall är det egentligen allt som behövs, också för att om vi använder kvasten flyttas ofta en del av smutsen runt istället för att samlas ihop ordentligt.

Snabbstädning

Snabbstädning

Creativo

Varmt vatten och en droppe diskmedel (eller Marseille-tvål): det är receptet som fungerar på praktiskt taget alla golv, det hjälper att rengöra och avger även en behaglig doft, vilket är ett resultat man alltid eftersträvar i slutet av hushållsarbetet. Och oroa dig inte för att damma: det kan inte göras ordentligt om det inte finns tid, och om du måste damma så bör du ta itu med det när du har lite mer lugn och energi!

Vilken är din favoritstädrutin?

Advertisement