4 saker du kan rengöra med tandkräm och 3 metaller som blir som nya igen

av Hilda Maria Morgan

03 Juni 2023

4 saker du kan rengöra med tandkräm och 3 metaller som blir som nya igen
Advertisement

Tandkräm är en av de få produkter som finns i alla hem: den är nödvändig för vår munhygien, men den kan också visa sig vara ett utmärkt hjälpmedel vid hushållsstädning, tack vare sin mångsidighet och sin höga rengörings- och blekningsförmåga.

Oavsett om det är en pasta, gel eller med mikrogranulat, är tandkräm en produkt som är speciellt framtagen för att utföra en blekande verkan och ta bort fläckar på våra tänder, vilket också förhindrar bakteriell spridning. Dessa egenskaper kan även utnyttjas lönsamt i våra hem, för att rengöra och bleka olika föremål, men också för att polera metallprodukter med ett mycket slitet utseende.

Nedan föreslår vi 4 saker som du kan rengöra och 3 metaller som kommer att bli som nya igen med hjälp av tandkräm.

Advertisement
Creativo

Creativo

Låt oss börja med fyra föremål som du inte lyckats få rena men som kan bli vita och sanerade igen tack vare tandkräm:

  • golvfogar: hur svårt är det inte att få tillbaka dem till sin ursprungliga vita färg? Praktiskt taget omöjligt. Tandkräm är den perfekta lösningen på detta problem! Blanda det med natriumbikarbonat i lika delar och, när du har fått en homogen blandning, applicera den på fogarna på dina kakelplattor genom att gnugga med en tandborste;
  • sneakers: skor med vita sulor tenderar att bli irreparabelt gråa vid användning. Även i det här fallet kan du blanda tandkräm med bikarbonat i lika delar för att få ett bättre resultat. Sprid ut blandningen på hela sulan med en borste och ta bort överskottet med en pappershandduk;
  • väggar: om du har fläckar på väggarna och du undrar hur du tar bort dem utan att nödvändigtvis måla om hela huset, ge då tandkräm ett försök. Applicera den helt enkelt på fläcken och låt verka i minst 5 minuter, ta sedan bort tandkrämen med en fuktig trasa.
  • nappflaskor: du vet den där resten som blir kvar i nappflaskor trots att de diskats? Du kan enkelt få bort den och samtidigt desinficera nappflaskan genom att gnugga kraftigt med en borste som du har applicerat tandkräm på, gärna med mikrogranulat. Efter rengöring, skölj noggrant och flera gånger med varmt vatten.

Och nu till 3 metaller som du enkelt kan återställa tack vare tandkräm:

  • silver: trots regelbunden rengöring och polering kan silverbestick lätt bli smutsiga och svarta. För att eliminera oxidation från silver, applicera helt enkelt tandkräm genom att gnugga med en svamp och låt den verka i 10 minuter innan du sköljer med varmt vatten och torkar med en mjuk trasa.
  • strykjärn: om plattan på ditt strykjärn är täckt av kalk, få det att bli som nytt igen med tandkräm. Använd en slipsvamp eller en gammal tandborste, fördela tandkrämen på den fortfarande varma plattan och torka sedan av med en fuktig trasa för att ta bort alla rester.
  • stål: även stål kan dra nytta av tandkräm. Diskhoar, hällar och kastruller kan lätt bli repiga, men det är lätt att få dem att bli som nya igen om repan bara är ytlig. Använd en mikrofiberduk eller en bomullstuss, sprid ut tandkrämen på den repade ytan och låt den verka i 10 minuter innan du tar bort den.

Kände du redan till dessa huskurer?

Advertisement