10 fantastiska kreativa idéer för hur man kan dekorera bordet med frukt och grönsaker

av Hilda Maria Morgan

03 Juni 2023

10 fantastiska kreativa idéer för hur man kan dekorera bordet med frukt och grönsaker
Advertisement

Frukt och grönsaker är viktiga inslag på våra bord, värdefulla ingredienser i många välsmakande recept och en källa till vitaminer och element av grundläggande betydelse för vår kropps välbefinnande. Men användbarheten av dessa värdefulla ingredienser slutar inte här: frukt och grönsaker är faktiskt också utmärkta ersättningar för blommor när du förbereder kreativa dekorationer till matbordet.

Oavsett om de är bordsdekorationer eller bordsplaceringskortshållare, finns det många idéer som kan göras med frukt och grönsaker. Reglerna är desamma som för blomsterarrangemang: skapa harmoniska kompositioner med hänsyn till former, färger och proportioner, helst med färska och säsongsbetonade frukter och grönsaker. Men man måste vara uppmärksam på mognaden och ruttnandet, som säkerligen sker snabbare än för blommor, och på möjligheten, särskilt när det gäller grönsaker, att lukten inte uppskattas av matgästerna.

Nedan föreslår vi 10 fantastiska kreativa idéer för att dekorera dina bord.

Advertisement

1. Ett runt torn som bordsdekoration

Skapa en enkel rund bordsdekoration genom att placera en ananas på en tallrik i vertikalt läge, du kan omge den med citrusskivor runt om och lägga till vindruvor eller fruktbitar skurna i speciella former på sidorna av ananasen med hjälp av tandpetare eller spett i trä.

Advertisement

2. Fjärilsbordsdekoration

Om du däremot föredrar en horisontell men mer spektakulär komposition, skapa en mer genomarbetad design med fruktbitar eller skivor och små bär och frukter som blåbär, hallon eller vindruvor.

3. Delfiner i glas

Skapa roliga och uppfriskande dekorationer som kan avnjutas genom att fylla glas med bär. Skär en banan på mitten och sätt in den med stjälken utåt, de kommer att se ut som hoppande delfiner.

4. Bordsplaceringsfötter

Om du letar efter idéer för alternativa bordsplaceringshållare är dessa fötter gjorda med mandarinskivor och granatäpplekärnor perfekta.

5. En blomma av frukt

Om enkelhet är ditt ledord, är den idealiska lösningen för dig en bordsdekoration skapad helt enkelt genom att arrangera skivad frukt på en tallrik: några kiwiskivor i mitten i en cirkel, de andra skivorna arrangerade som solens strålar eller en blomma. Enkelt men underbart.

Advertisement

6. En portion djungel

Om du letar efter en spektakulär dekoration så är den här lilla djungeln något för dig: en palm gjord med vertikalt överlappade ananasfrukter, apor gjorda av bananer, mango, citrusfrukter och vindruvor och en matta av bär och skivad frukt. Helt unikt.

7. Strandtyper

Vad kan vara mer suggestivt än två ananaser som smuttar på en cocktail med solglasögon? De verkar redan vara vid poolen!

Advertisement

8. En groda i dammen

Använd vattenmelonsommaren för att göra fantastiska dekorationer. Skär en i hälften och töm den, lägg den på en druvbädd, forma skalet på som blivit över till simfötter, och fyll munnen som sålunda bildas med bollar av vattenmelon, melon och vindruvor. Ytterligare två bitar skal för ögonen och den kväkande grodan är klar.

9. Bordsplaceringshållarsköldpaddor

Perfekt som fina placeringskort men också för att dekorera och ge ett nyttigare mellanmål på ett barnkalas, fruktsköldpaddor är väldigt lätta att göra med kiwi och vita vindruvor.

Advertisement

10. Sköldpaddsskål

Vi avslutar med en fin sköldpaddsformad skål gjord genom att skära ut en melon och fylla den med melon- och vattenmelonbollar, vindruvor och annan sommarfrukt. Och sedan kan den konsumeras i slutet av måltiden!

Vad sägs om dessa dekorativa idéer? Välsmakande, eller hur?

Advertisement